Гражданите вече няма да бъдат карани да носят на хартия

...
Гражданите вече няма да бъдат карани да носят на хартия
Коментари Харесай

Чиновниците вече няма да искат нотариален акт на хартия, ако е издаден след 2000 г.

Гражданите към този момент няма да бъдат карани да носят на хартия удостоверение за цивилен брак и нотариален акт в другите държавни и общински администрации.

Това обаче ще важи единствено в случай че те са тези документи са издадени след 2000 година Това оповестиха вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Държавна организация " Електронно ръководство " Росен Желязков след държавното съвещание през днешния ден.

Това са част от  мерките за понижаване на административната тежест.

До края на годината 12 услуги ще бъдат цифровизирани и няма да се изискват от жителите на хартия, а ще идват в администрацията по длъжностен път.

За някои от услугите отпадането е единствено отчасти. Свидетелството за цивилен брак ще се получава по административен ред единствено ца родените след 1984 година, чиито документи са цифровизирани, както и тези, които са подписани след 2000 година

Същото важи и за имотния указател, в който електронния указател на нотариалните актове е за издадените след  2000 година. 

" Предстои развой на цифровизация на базите данни преди 2000 година за покупко-продажби, нотариални актове и други нотариални документи, налични само на книжен притежател в 113-те структури на Агенцията по вписванията в страната ", изясни Желязков. 

„ Сменяме метода, започваме да гледаме с очите на хората. Администрациите ще имат достъп до архивите си. Така жителите няма да търсят документ от служител на служител “, каза Дончев.

Росен Желязков добави, че 49 закона и 70 нормативни акта ще бъдат изменени, с цел да се цифровизират 12 хартиени услуги като промените би трябвало да станат до края на 2017 година

До 31 декември 2017 година всички административни органи да отстранен условието за даване на книжен притежател от жителите и бизнеса на съществени удостоверителни документи и да подхващат нужните стъпки за присъединение към средата за продан на данни сред регистрите в администрацията.

Решението задължава административните органи, първоначални админи на данни, да впишат в Административния указател като вътрешноадминистративни следните удостоверителни услуги:

- Удостоверение за вписани в указател БУЛСТАТ условия, издавано от Агенция по вписванията;

- Удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния регистър;

- Удостоверение за настоящо положение от Търговския регистър;

- Удостоверение за съществуване или липса на отговорности за обществени държавни вземания, събирани от митническите органи, издавано от Агенция „ Митници “;

- Удостоверение за фамилно състояние, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за съпруг/а, деца, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за брак, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за съществуването или неналичието на отговорности, издавано от Национална организация за приходите;

- Удостоверение обр. УП-7 за размер и тип на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния застрахователен институт;

- Удостоверение обр. УП-8 за приход от пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния застрахователен институт;

- Удостоверение за признание на добито висше обучение в чужбина, издавано от Националния център за информация и документи.

Желязков уточни, че 12-те хартиени удостоверителни режими на книжен притежател, посочени в решението, имат влияние върху над 1 милион предоставяни услуги годишно и са свързани с голям брой други административни услуги.

“Това е единствено началото и следва идващ стадий с нови нормативни промени ”, уточни още Желязков.

По думите му, до тогава цифровите и хартиените процеси в администрацията ще съществуват редом.

" В процеса на отпадане на хартиените удостоверения и на смяната на аналоговото, „ хартиено “, мислене обаче би трябвало да бъдат ангажирани и чиновниците ”, акцентира ръководителят на ДАЕУ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР