Гражданите на София са крайно недоволни от прозрачността и отчетността

...
Гражданите на София са крайно недоволни от прозрачността и отчетността
Коментари Харесай

Софиянци писаха двойка на СОС за прозрачност

Гражданите на София са извънредно недоволни от прозрачността и отчетността на Столичния общински съвет. Това стана ясно по време на откритото съвещание на комисията за смяна на правилника за активността му, на което те показаха предложенията си. В срещата участваха представители на неправителствени организации с цивилен, професионален и екологичен темперамент. Общото сред настояванията им бе експлицитното предпочитание политическите групи в СОС да работят далеч по-открито, да осведомят авансово какви решения следва да гласоподават, а след вземането им те да се разгласяват в цялостен тип и на понятен език. Категорично е и настояването гласоподавателите да могат да виждат кой консултант по кое време върви на работа и по какъв начин е дал своя вот по всяко от импортираните оферти.

Граждани и организации да могат да участват на съвещанията на СОС и по авансово избран ред да се изричат преди гласуванията, предложи „ Дискусионен клуб за обществена локална политика “. Това съдружие, както и „ Граждани за Зелена София “ и от „ Българска асоциация за цифрова външна реклама “ желаеха в правилника на СОС да се запише, че всички документи, претекстове, мнения и спомагателни оферти, свързани с идното съвещание на СОС, би трябвало да са налични авансово на уеб страницата му. От рекламната асоциация настояха това да става 5 работни дни по-рано. „ Когато пристигам на комисия, виждам по какъв начин всеки от общинските съветници си е разпечатал директория с документи, с която работи. Тези документи не са налични за останалите присъстващи, което е неравнопоставеност сред съветниците и жителите “, разяснява Марияна Христова от рекламната асоциация. И браншовата, и гражданските организации желаеха още документите да са в машинно четим тип.

„ Граждани за Зелена София “ приканиха още СОС да понижи практиката на всеобщо внасяне на спомагателни и изключителни точки в дневния ред. Сдружението внесе още предложение всички планове и взетите решения да бъдат описвани ясно и в детайли на страницата на СОС. „ Така ще е ясно както какъв е казусът, който следва да се разисква, по този начин и какво се планува като решение “, съобщи Деница Кюранова от самодейността.

Комисиите в СОС да не могат да вземат решения с така наречен падащ кворум, при който в гласуването не вземат участие най-малко половината от членовете й, предлага още „ Дискусионен клуб за обществена локална политика “. Работата в комисиите е основна за СОС, защото в тях би трябвало да се преценя дали обещано предложение е потребно за града и да се водят полемики. Много постоянно обаче основни точки минават при присъединяване на по-малко от 50 на 100 от членовете й. От ГЕРБ разясниха, че сходно условие може да докара до блокиране на активността на съвета, в случай че някоя група реши да бойкотира и да не влиза на съвещанията. " Решенията на непрекъснатите комисии нямат нормативен темперамент, не са административни актове. Когато обещано решение отиде в СОС, там към този момент няма опция решение да се вземе с падащ кворум. Там всички решения се вземат със съответното болшинство ", съобщи шефката на комисията за новия устав Силвия Христова. Всъщност обаче на сесиите на СОС постоянно полемики няма, защото на тях за 2-3 часа се гласоподават десетки точки. От Българска социалистическа партия опонираха, че ГЕРБ-СДС и " Патриоти за София “ имат болшинство в множеството комисии и че те би трябвало да се грижат за кворума. " Ние носим отговорност пред нашите гласоподаватели и това не ни разрешава да отсъстваме неоснователно ", разяснява представителят на социалистите Милка Христова.

ПРОЦЕДУРА

До края на годината работната група би трябвало да излезе с план на нов устав за работата на СОС. Тогава и ще се разбере кои от предложенията на организациите ще бъдат взети поради.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР