Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Посадиха дървета в двора на Градската художествена галерия във Варна

  Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев Първа езикова гимназия – Варна отбелязва тази година 140 години от основаването на Първа мъжка гимназия, чийто правоприемник е елитното учебно заведение, определено за дипломат на Европейския парламент. Годишнината стана мотив евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев и шефът на гимназията Веселин Василев да посетят Градската художествена изложба " Борис Георгиев “, в чиято историческа постройка се е намирала Първа мъжка гимназия.

Гостите подариха и посадиха два нови кестена в двора на Галерията с концепцията дърветата да бъдат знак за приемствеността сред учебните заведения и културните институти, който ще остане за генерации напред.

След това шефът на ГХГ Варна – изкуствоведът Пламена Рачева, показа пред тях основни сбирки от непрекъснатата експозиция и гостуващите изложения. Специално внимание гостите отделиха на сбирката от произведения на патрона на Галерията Борис Георгиев, който след броени дни - на 10 март, ще бъде показан в проведена от Варненската изложба и Българския културен институт в Братислава галерия в зала " Дворана “ на Министерството на културата на Словакия.

Изложбата на световноизвестния художник Борис Георгиев от Варна /1888-1962/ се провежда във връзка 100 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Чехословакия и националния празник на Република България. Културното събитие е под патронажа на Н. Пр. Извънредния и пълномощен дипломат на Република България Йорданка Чобанова и на Министъра на културата на Република Словакия Любица Лашакова. Куратор на изложбата е Пламена Димитрова-Рачева, шеф на Градската художествена изложба - Варна и откривател на изкуството на художника Борис Георгиев от Варна.

Евродепутатът Емил Радев разиска с шефа на Галерията опцията тази представителна пътуваща галерия на световноизвестния български художник от Варна - незабравим живописец, пътешественик и хуманист - да бъде експонирана и в постройката на Европейския парламент в Брюксел.

Градската художествена изложба на Варна към този момент е гостувала в Брюксел през 2016 година, когато в постройката на Европейската комисия е показана галерия на варненската художничка Калия Йорданова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР