Градовете около София и региона са магнит за нови хора

...
Градовете около София и региона са магнит за нови хора
Коментари Харесай

София-област е магнит за нови инвестиции, но проблеми не липсват

Градовете към София и района са магнит за нови хора и вложения, само че съществуването на 22 общини, неналичието на регионален център и разликата в демографията са главните проблеми и провокации. Това от своя страна основава и компликации за вярното обмисляне на дейностите в София-област.

Като едно от най-привлекателното място за фирмите е държавната индустриална зона в Божурище. Близостта й до София и огромните терени, които може да предложи, са измежду главните й преимущества, стана ясно по време на " Срещата на бизнеса в София-област ", проведена от " Капитал " в края на предходната седмица.

" Преместването ни в Индустриалната зона в Божурище ни оказа помощ да се разгърнем, като осигурим повече място за нашите камиони, както и да предложим повече добавена стойност на нашите клиенти ", сподели Христо Кисьов, управител продажби в " Транспрес ", която реалокира своята база от региона към летище София в Божурище. Компанията предлага цялостно логистично обслужване и куриерски услуги, работи с огромните търговски вериги и има 1000 чиновници, което я слага и измежду най-големите работодатели в страната.

Проблемът е, че има единствено един метод към зоната и в пиковите часове стават огромни тапи. Затова и към този момент това се смята като може би единственият минус - всички вложители молят непрекъснато за изграждане на нов път, който да свърже бул. " Царица Йоана " със зоната, който ще е потребен и за жителите на Божурище. Регионалният министър Андрей Цеков съобщи, че е наясно с казуса, само че не даде съответен проект по кое време може да бъде построен път там. " София-област е извънредно провокационен регион за обмисляне ",
Реклама
Някои пък си вземат решение проблемите сами - като " Лидл България ", които са построили пътя до базата в Равно поле с инвестиция за близо 1 млн. лева

В началото на тази година " Лидл България " приключи разширението на складовата си база там, а скоро по-късно беше оповестена и договорка с държавната компания " Индустриални зони " за терен от 195 декара в Божурище, което я прави и един от най-големи вложители. " Към 31 октомври общите вложения в района са 222 млн. лева в земя, здания и съоръжение.

В Божурище ще се построява логистична и складова база, която разрешава ежедневни доставки на свежи артикули и предпазване на стокова наличност. " За нас са доста значими дистанцията, размерът и междинното време за доставка ", сподели Любомир Хърсев, финансов и административен шеф на " Лидл България ".

" Смятаме да продължим да влагаме, имам вяра, че в границите на идващите 5 години инвестицията в Софийска област ще надмине 500 млн. лева За съпоставяне, общите вложения на " Лидл България " в цялата страна до момента са 1.5 милиарда лева, а единствено за три години (от 2020 до 2022 г.) български производители са осъществили продукция за 2 милиарда лева през веригата.
Реклама
" Една от аргументите да се избере зоната в Божурище е размера на терена - повърхност с подобен размер не се намира доста елементарно ", сподели Кисьов. В Елин Пелин ще бъде 54-ият магазин на веригата. Агробизнес край Самоков " Да развиваш агробизнес в София-област е несъмнено толкоз мъчно колкото и в Ямбол - миграцията на работната ръка е огромен проблем ", сподели Георги Червенков, шеф на " Агролоджик ". Нещо, с което се съгласиха всички участници. " В компанията сме 28 индивида, само че произвеждаме значителен размер продукция - картофи за промишлеността, ние сме В2В компанията, доставяме за производителите на чипс Lays и Ruffles ", добави Червенков.

" Ако може общината да ни одобри като основен клиент, този паралел с бизнесите. Както телекомите имат основен акаунт, който ни обслужва, по този начин и в общината би трябвало да има подобен човек - когато някой желае да влага средства и да сътвори работни места, по някакъв аршин е добре да го класифицирате като основен клиент. Защо да няма един акаунт, човек, който да е връзката сред вложителя и общината и в помощ за издаване на лицензии, контракти, работа с с страната и така нататък Това са компликациите на дребния бизнес ", предлага Червенков.

Препоръката му беше и непосредствено към новоизбрания кмет на община Самоков Ангел Джоргов, който също участваше в полемиките. Малко принадлежности за въздействие " За страдание обаче на локално равнище опцията за въздействие на капиталовата среда с данъчна политика е по-малка даже и от тази на страната. Има обаче и други принадлежности посредством закона за поощряване на вложенията, където се планува и самите общини да дават избрани облекчения ", сподели Милен Райков, съучастник " Данъци " и началник " Пазари " за EY - България, Северна Македония, Албания и Косово.

Трябва да се имат поради рестриктивните мерки на държавната помощ и това би трябвало да се прави с оценката на въздействието, правна допустимост, обществен резултат. В това отношение самите общини са доста разнообразни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР