Градът ще е такъв, какъвто го направим ниеНай-големият ни успех

...
Градът ще е такъв, какъвто го направим ниеНай-големият ни успех
Коментари Харесай

Калин Каменов: Ще продължа да се боря за развитието на Враца

Градът ще е подобен, какъвто го създадем ние Най-големият ни триумф е, че сме единни, споделя кметът Калин Каменов За по-малко от 5 години са асфалтирани над 500 000 кв. м пътища Враца има екологичен градски превоз, вложенията в този бранш ще продължат Предстои и построяването на огромен ритейл парк в града
 

- Г-н Каменов, намираме се в края на втория Ви мандат като кмет на Враца. Какъв е Вашият взор върху миналите 4 години?
-->
- Вторият ми мандат бе изпълнен с доста провокации. В продължение на две години бяхме лимитирани във всяка сфера на публичния живот поради Ковид-пандемията. Непосредствено по-късно липсваше устойчиво ръководство и връзка с изпълнителната власт, като паралелно с това последствията от пандемията и войната в Украйна сътвориха предпоставки за сериозна инфлация, непрекъснато покачващи се цени на артикули и услуги. Всичко това изправи мен и моя екип пред съществени компликации. Въпреки това успяхме да създадем по този начин, че локалната администрация да е финансово постоянна, обществените услуги да бъдат предоставяни в цялостен размер и да осъществяваме огромна част от целите в Управленската стратегия на мандат 2019-2023 година. 

За мен е извънредно значимо, че продължихме вложенията в пътната инфраструктура, в смяната на образа на градската среда, в обновяването на междублокови пространства, привличането на задгранични вложители и провеждането на културни събития, в основата на които е както съхраняването на българските традиции и обичаи, по този начин и привличането на туристи. 

В рамките на втория ми мандат постигнахме нещо доста по-значимо от това дали има асфалтирани улици, нови детски площадки и вложители. Най-големият триумф през втория мандат е това, че във Враца, обратно на всички упования, сме единни. Независимо от провокациите и макар ежедневните разногласия, жителите са обединени в името на една обща цел - родният ни град. Врачани вземат участие интензивно както в стотиците събития, по този начин и в поетапната смяна на образа на нашия град. 

- В програмата за ръководство на мандат 2019-2023 година измежду главните акценти продължава да е пътната инфраструктура. Какво постигнахте през миналите години в тази област? 

- За последните години бяха вложени десетки милиони за обновяването на пътната инфраструктура в община Враца. С моя екип стартирахме от входно-изходните артерии на града, основните булеварди, основните пътни сектори, които са част от трасето на всеобщия градски превоз, както и промишлените зони. Само за по-малко от 5 години в града и обитаемоте места са асфалтирани над 500 000 квадратни метра пътища. Инвестициите са напълно със лични бюджетни средства.

През актуалната година поставихме акцент на междублоковите пространства - възобновяване на компрометирани сектори и създаване на паркинги. Строително-ремонтните действия не престават и ще обзет всички жилищни квартали на Враца. 

- Анонсирахте, че от ден на ден вложители се интересуват от опцията да вършат бизнес във Враца. Бихте ли споделили повече?

- През последните години положихме огромни старания да създадем съответни условия, посредством които локалният бизнес да осъществя своите планове и в същото време градът да е желана дестинация за задграничните бизнесмени. Вече самоуверено можем да заявим, че Враца е на картата на автомобилната промишленост, а вложенията в тази сфера ще продължат. В града работят индустриалните мощности на два огромни завода в областта на автомобилната промишленост - МД Електроник и Теклас. Успоредно с това сме в непрестанни договаряния с евентуални вложители, които ще открият произвеждане в града в областта на хранително-вкусовата индустрия. В заключителна фаза сме и в стартирането на строителството на огромен ритейл парк в града.

- Предвижда ли се надграждане на постигнатото в областта на градската среда, парковете и детските площадки във Враца? 

- След реконструкцията на централната пешеходна зона във Враца с моя екип съсредоточихме напъните си в възобновяване на съществуващите паркове и детски площадки, както и в построяването на нови. Благодарение на строгата финансова дисциплинираност и преизпълнение на бюджета в обособени области, успяхме да осигурим средства, с които да започва процедура по построяването на многофункционален парк в ж.к. " Сениче " и първата покрита детска площадка в различен жилищен квартал на Враца - " Младост ". Отново със лични средства се ремонтират компрометирани уреди на над 20 детски площадки в града и селата на Враца, а в Плана за интегрирано развиване на общината е създаден план за построяването на огромен парк наоколо до състезателен комплекс " Христо Ботев ". Към момента огромният план не започва, заради неналичието на европейско финансиране. 

Основната цел на тези вложения е освен да променим образа на градската среда, само че и да осигурим на жителите и гостите на града една функционална и " умна " среда, в която да живеят, работят, да основават фамилии и да прекарват свободното си време.

- В рамките на втория мандат постигнахте нещо, което първоначално звучеше като красиво благопожелание - Враца да има екологичен градски превоз. 

- Модерен и екологичен градски превоз бе освен основен приоритет, само че и съществена задача на мен и моя екип. Преди 7 години съществуващият автопарк на сдружението бе извънредно амортизиран, а огромна част от транспортните средства бяха създадени преди повече от 25 години. Визията за развиване на обществения превоз бе направена взаимно с жителите по време на публични разисквания. Резултатът няколко години по-късно е индикативен - 13 чисто нови електробуси, 9 новопроизведени тролейбуси, както и спомагателни 14 екологични рейсове, които обслужват междуселищните линии. Смело можем да заявим, че Враца е град с екологичен градски превоз, а вложенията в този бранш ще продължат, защото разработихме взаимен план с Община Монтана за закупуването на спомагателни електрически транспортни средства, които да обезпечат маршрутните линии в обитаемоте места.  

- Неколкократно сте заявявали, че Враца ще е зелен град. Как ще го постигнете? 

- През актуалната година завършихме дейностите по построяването на подземните контейнери освен за битови, само че и за разделно събрани боклуци. Това е една от стъпките както за възстановяване качеството на сметосъбиране, по този начин и за ограничение опциите за замърсяване. 

Следващата стъпка в областта на екологията е работата на новоизградената Инсталация за зелени и биоразградими боклуци, която има потенциал от 12 000 тона годишно. 

Поставени са " кафяви " контейнери и тече дейна разяснителна акция освен в границите на града, само че и в обитаемоте места. Основната цел е жителите на Враца да осъзнаят нуждата от това зелените и питателните боклуци да бъдат изхвърляни вярно, защото по този начин те се трансформират в запас, който още веднъж ще се върне в семействата.

Успоредно с това стартирахме самодейността " Зелена Враца ", чиято съществена цел е всички поданици на града да вземат участие интензивно в неговото разчистване, залесяване и облагородяване на междублокови пространства. До момента имаме осъществени две начинания в границите на акцията, като следва нейното надграждане. Същевременно от звено " Инспекторат " правят непрекъснати инспекции в града за замърсяването на публични пространства. Всеки извършител освен се глобява, само че и си почиства отпадъците. 

- Прави усещане, че програмата към всеки празник е доста разнообразна. Научиха ли се врачани да излизат и да честват на площада?

- Преди близо 7 години се опитахме да възродим една забравена традиция - огромните празници да се честват от всички на централния площад. В началото срещахме отрицание от страна на някои наши съграждани, само че с всяко последващо събитие броят на посетителите доста се усилваше. Сега никой от нас не си задава въпроса дали обещано събитие или празник да бъде маркиран, а просто го вършим.

- След всичко реализирано, смятате ли да се кандидатирате за следващ мандат като кмет на Враца? 

- През последните години дружно постигнахме доста и считам, че в името на общия ни дом - би трябвало да продължим започнатото. Нека всеки от нас не не помни, че градът ще е подобен, какъвто го създадем ние!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР