Проблемът с язовирите не е от вчера, важно е да

...
Проблемът с язовирите не е от вчера, важно е да
Коментари Харесай

Проф. Рачев за язовир Елешница: Трябва да бъде освободен обем

Проблемът с язовирите не е от през вчерашния ден, значимо е да се знае кой е притежателят, с цел да може в положителния смисъл на думата той да бъде следен, а не да прави каквото откри за добре. За това би трябвало да тръгнем след парите, както споделят финансистите, тъй като всичко е пари - собствеността би трябвало да бъде изяснена, само че това е дело на страната. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " " географът и климатолог проф. Георги Рачев.

По думите му всички питейни язовири, които са включени в Ежедневния бюлетин за положението на водите, който се разгласява от Министерство на околната среда и водите, и които доставят българските жители с вода, са в доста положително и чудесно положение.

" Дори лятото да бъде доста сушево, имаме задоволителен ресурс от питейна вода и не би трябвало да има никакъв проблем с водоснабдяването. Жалко е за тези българи, които през лятото още веднъж ще бъдат на режим на водата. Водопроводи не са заменени от години и така нататък Не е природата отговорна – нормално се споделя: Да, стана суша и спря водата. – Не, виновността си е напълно наша. Ние си познаваме климата, познаваме си страната и би трябвало да се съобразяваме с това, което се случва на открито ", обърна внимание проф. Рачев.

По мотив информацията, която се появи, че язовир " Елешница " е рисков и е напът да прелее, проф. Рачев означи: " Нямам никаква информация към този миг за язовира, само че щом той прелива, е позволена една неточност. Ние се намираме в интервала на така наречен " черешови води “ – в Северозападна България по този начин ги назовават. Това са, когато зреят черешите, когато както сега е навънка в София, бум-бум, гърми и вали, това са тези високи талази, внезапни повишавания равнището на реките, които би трябвало язовирът да поеме. А той като няма свободен размер, то е ясно, че всичко ще отиде на преливника, или в още по-лошия случай – да почне да прелива през стената. Експертите би трябвало да кажат работи ли основният изпускател на този язовир и да почне да се понижава равнището, с цел да се освободи размер, както се прави на всички места в тези места. Включително язовир " Искър “, който е главен, този месец ще бъдат дадени 35 милиона куб. м вода за енергоснабдяване - т.е. ще изпие София и половина и ще бъдат преточени за енергодобив, макар че в язовира си има задоволително вода, само че въпреки всичко да се освободи и този размер, защото във високата планина има още сняг, който би трябвало да се топи, настрана от снеговалежите.

Язовир " Елешница “ би трябвало да бъде освободен, с цел да може да поеме тези води. Иначе при последваща висока вълна при всички положения ще прелее ", разяснява още проф. Георги Рачев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР