Град Манбидж е минавал от едни ръце в други по-често

...
Град Манбидж е минавал от едни ръце в други по-често
Коментари Харесай

С изтеглянето на американските войски Манбидж се готви за катаклизъм

Град Манбидж е минавал от едни ръце в други по-често в сравнение с множеството селища по време на гражданската война в Сирия.

В миг, когато американските войски се готвят да го изоставен, в сходство с решението на президента Доналд Тръмп да ги изтегли, локалните поданици се притесняват, че други ще побързат да запълнят вакуума, като причинят по-големи разтърсвания: сирийските държавни сили се разположиха наоколо, а Турция заплашва да предприеме офанзива против града.

Американските войски поддържаха стабилността в Манбидж след провалянето на групировката " Ислямска страна " (ИД) тук през 2016 година

На към 30 километра от турската граница, Манбидж е сериозно значима точка на картата на сирийския спор, покрай мястото, където се съединяват три обособени територии, оформящи сферите на въздействие на Русия, Турция, и към този момент на Съединени американски щати.

Въпреки че американските войски още не са се изтеглили, последствията от решението на Тръмп към този момент се усещат в Манбидж.

Подкрепяните от Русия сирийски държавни сили навлязоха в покрайнините на града в петък, за първи път от години, по покана на кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН), които се опасяват, че изтеглянето на американците може да открие пътя за турска офанзива.

" Живеем в боязън през последните няколко дни и не знаем какво става, и кой ще влезе в града ", сподели 41-годишният Исмаил Шаалан, който живее в Манбидж, откогато е избягал от боевете в региона на Алепо преди две години.

" Дали ще са турците или сирийците? "

Тръмп сподели, че изтеглянето ще протече постепенно. Самолети и хеликоптери на водената от Съединени американски щати коалиция към момента можеше да се видят в небето над Манбидж в събота.

Местни бойци от подкрепяните от Съединени американски щати милиции, които държат града от 2016 година, Военният съвет на Манбидж, носещи червени барети и въоръжени с автомати " Калашников ", правиха нормалните си патрули в събота.

" Оцеляхме във войната. Никога няма да забележим нещо по-лошо от Даеш ", сподели 43-годишният Абу Хамза, татко на пет деца, имайки поради ИД. Но и той е угрижен: " Уплашени сме. Положението е объркващо ".

Манбидж е попадал в разнообразни ръце три пъти, откогато сирийският спор стартира през 2011 година Бунтовниците от Свободната сирийска войска (ССА) го отвоюваха от държавното управление на президента Башар Асад при започване на войната.

След това градът попадна в ръцете на ИД, която го разгласи за част от своя " халифат ".

ИД беше изтласкана от Манбидж през 2016 година от Сирийските демократични сили (СДС) - милиции, ръководени от СЗН и подкрепяни от водената от Съединени американски щати коалиция.

Оттогава Манбидж е под контрола на съюзени със Съюз на демократичните сили сили - нещо, което разгневи прилежаща Турция, смятаща въздействието, упражнявано от СЗН в Северна Сирия, за опасност за националната си сигурност.

Турски и американски войски правят взаимни патрули покрай Манбидж от ноември, съгласно сделка, която е част от напъните на Съединени американски щати да отговорят на безпокойствата на Турция.

" Частично " разполагане на сирийската войска

Турският президент Тайип Ердоган сподели в петък, че за Турция няма да има никаква работа в Манбидж, когато " терористите " го изоставен, имайки поради СЗН, които споделят, че силите им към този момент са се изтеглили от града.

Според Турция СЗН са едно и също с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води 34-годишна партизанска война в Турция. Турция се е зарекла да разгроми СЗН благодарение на съдружниците си измежду сирийските бунтовници, някои от които идват от места, следени от Съюз на демократичните сили, и са мощно враждебно настроени против кюрдските бойци.

Подкрепяните от Турция бунтовници се активизират за офанзива против Манбидж в околните региони, които са под турски надзор, откогато Анкара навлезе в Северна Сирия през 2016 година, като част от напъните си да изтласка СЗН. Ердоган даде сигнал в петък, че Турция не бърза да извърши интервенцията.

Същия ден СЗН, сюрпризирани от решението на Тръмп за евакуиране, приканиха Дамаск да отбрани Манбидж.

Скоро по-късно сирийската войска заяви, че се е разположила в Манбидж, където ще подсигурява сигурността " на всички сирийски жители и другите " хора там.

Сирийските войски не влязоха в града, само че заеха околните фронтови линии с враждебните, подкрепяни от Турция бунтовници.

Източник от Военния съвет на Манбидж заяви, че диалозите със сирийското държавно управление са довели до съглашение за нуждата от попречване на " турската окупация на Манбидж ".

Разполагането на сирийската войска в региона на Манбидж към този момент е " отчасти ", сподели източникът, като добави, че по-нататъшното разрастване на сирийските войски в региона ще вземе поради американското наличие.

По въпроса дали сирийската страна се приготвя да възвърне контрола си над Манбидж източникът сподели: " По-късно ще бъдат основани комитети за това по какъв начин да бъде ръководен градът ".

Въпросът дали сирийското държавно управление ще възвърне контрола си върху Манбидж е от основна значимост за доста от неговите поданици. Едно от основните опасения е страхът да бъдат привикани в армията. Въпреки това връщането под ръководството на Асад наподобява за някои за предпочитане пред възможна турска атака.

" Хората са уплашени. Те се скриха, откакто започнаха да се популяризират клюки, че сирийската войска ще навлезе в града ", сподели 30-годишният Хюсен Халаф, продавач на плодове от Манбидж, татко на шест деца, и добави: " Няма да остана тук, в случай че Съюз на демократичните сили изоставен. Ще потегли с тях, където и да отидат. Свикнахме с тях и се усещаме сигурни под тяхно ръководство ".

Трийсет и еднагодишният Ясер Абдулазиз, който е избягал в Манбидж от непосредствен регион на Алепо преди две години, съобщи, че е изтощен от войната и не желае отново да бъде заставен да се преселва с четирите си деца.

" Ако би трябвало да предпочитам сред турската войска и сирийската войска, сигурно ще избера втората. В края на краищата те са ни сънародници... до момента в който Турция е окупационна мощ ", сподели той. (БТА)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР