GPS, или Глобалната система за позициониране, е най-старата и най-широко

...
GPS, или Глобалната система за позициониране, е най-старата и най-широко
Коментари Харесай

Китай развива своя платформа за сателитна навигация, конкурент на GPS

GPS, или Глобалната система за позициониране, е най-старата и най-широко употребяваната платформа за сателитна навигация в света с 6 милиарда консуматори. GPS е благосъстоятелност на държавното управление на Съединени американски щати и се ръководи от Космическите сили - самостоятелен военно звено, което е проведено в границите на Военновъздушните сили на Съединени американски щати.    Първоначално GPS е проектирана като боен инструмент и се употребява за действия като ориентиране на ракети и ръководство на дронове, напомня CNBC, само че с времето технологията се трансформира в незаменима част от живота на цивилните жители.    " Ако системата бъде атакувана, това би могло да докара до прекъсване на доста области на логистиката и веригата за доставки, даже на земеделието, транспортната система, самолетната система ", споделя републиканецът Мики Шерил (окръг Ню Джърси), който е и съпредседател на GPS Caucus в Камарата на представителите.    Но Съединени американски щати не са единствената страна със лична световна навигационна сателитна система. Русия има ГЛОНАСС, а Европейският съюз - Galileo. Най-новият участник пък е китайското “съзвездие ” Beidou.    

Исторически видяно, светът на сателитната навигационна технология е учреден на съдействие, като всяка страна или група страни, какъвто е случая с Galileo, предлага гратис потребление на съответните си системи на интернационалната общественост. 
Но Китай от години схваща значимостта на това да има своя лична световна навигационна система, споделя Сара Сюъл, която е била заместител държавен секретар по въпросите на гражданската сигурност, демокрацията и правата на индивида на Съединени американски щати, преди да стане изпълнителен шеф на компанията за рискови вложения In-Q-tel. " Китайците споделят, че когато са изгубили опцията да наблюдават изстреляните от тях ракети при един от конфликтите по време на рецесията в Тайванския пролив, са решили, че това е същински сигнал за пробуждане, че би трябвало да имат лична система, с цел да могат да обезпечат непрестанно покритие, висока степен на акуратност и да не разчитат на друга страна за нещо, което е толкоз значимо за военните им интервенции. "    

Експертите обаче настояват, че китайската система Beidou е освен това от военна мощност. Както GPS направи за Съединени американски щати, Beidou подтиква масирано икономическо развиване в Китай, което съгласно китайските държавни медии ще доближи 156 милиарда $ до 2025 година Освен това тя оказва помощ на страната да придобие световно въздействие. 
" Китай е обвързал износа на доста други форми на инфраструктурата си с типовете данни за позициониране, навигация и време, които дава посредством Beidou. Пекин интегрира това с китайските оферти за 5G и субсидира свързани планове посредством няколко свои начинания като " Цифров път на коприната ", споделя в умозаключение Сюъл.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР