"Готови сме с около 700 легла при положителни проби на

...
"Готови сме с около 700 легла при положителни проби на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев за коронавируса в България: Рано или късно ще се случи!

"Готови сме с към 700 кревати при позитивни проби на диагностицирани хора с ковид. За 24 часа може и да ги удвоим ", това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Той увери, че шансът да останем изолирани от ковид е най-малък.

Главният държавен здравен контрольор добави, че до седмица грипната вълна ще отмине.

БЛИЦ напомня, че по-рано през днешния ден проф. доктор Венцислав Мутафчийски, който е шеф на ВМА и началник на Националния действен щаб, изнесе притеснителни вести за грипа, който върлува в България, както и за ситуацията с ковид у нас .

Кой е доцент доктор Ангел Кунчев?
Роден е на 19 октомври 1959 година През 1985 година приключва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 година работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково. От 2001 година е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство. От 2008 година оглавява “Надзор на заразните болести” към Министерство на здравеопазването.

Ето какво още сподели доцент доктор Ангел Кунчев в изявление за в. Монитор:

- Доц. Кунчев, към този момент няма позитивна проба за ковид, може ли да ни подмине тази световна опасност?
- Не ми се има вяра. При темпа на разпространяване, освен в Италия, непрестанно има нови случаи в Европа, шансът някоя страна да остане изолирана е най-малък.

Друг е въпросът, че задачата на всички ограничения, които прилагахме, е оптимално отсрочване и оптимално понижаване на риска.

Но рано или късно позитивните случаи ще са факт. Оттам насетне ограниченията са ориентирани към това да има съответна опция за банкет и лекуване на тези, които имат потребност от болнична помощ.

- Има ли обезпечени кревати в лечебните заведения, ще бъдат ли задоволителни? Подготвени ли сме?
- Много зависи по кой модел ще се развият нещата - Китай или Италия. А за Италия прогнозата не е добра. Дали сме готови? Мога да кажа, че сега оптимално активизираме всички благоприятни условия. Наличните кревати в страната за момента са близо 700, като имаме опция да ги удвоим в границите на 24 часа.

Имаме изясненост всяка една болница къде може да разкрие нови отделения, какви са опциите й. Дали ще е задоволително това, ми е мъчно да кажа. Трябва да имаме поради няколко неща. На първо място, че въпреки всичко заболеваемостта от този вирус никога няма да доближи размерите на грипа. От друга страна, не всички имат потребност от болнично лекуване. Все повече от младежите го карат на крайници, лекуване от ковид може да се организира и в къщи.

- Излишна ли е суматохата, която се сътвори, или съгласно вас е разбираема?
- Не може да се отговори еднопосочно на този въпрос, би трябвало да сме деликатни. Вярно е, че не трябва да се всява подобен боязън, само че несъмнено коронавирусът е по-смъртоносен от грипа. Това е несъмнено. Разликата е, че грипът визира всички възрасти, а високата смъртност е съсредоточена най-вече при хората над 65 години. И то с съпътстващи болести.

- А леглата, които сте подготвили, единствено в инфекциозни лечебни заведения ли са?
- Точно по този начин. Само за инфекциозни. Разбира се, в случай че се наложи, пациенти може да бъдат одобрявани и в други отделения. Но въпреки всичко, имайки поради опцията от вътрешноболнично предаване, най-добре е тези хора да бъдат съветвани с инфекционисти. Те съблюдават всички условия, с цел да не се стигне до заразяване на личния състав.

- Всъщност по кое време се стига до затруднения при ковид?
- Достига се до типична вирусна пневмония, с която лекарите са осведомени доста добре. Особено при грипна зараза, където това е измежду най-честите затруднения. Няма някакви изненади като лекуване. Така че доколкото няма характерно лекуване при ковид, се ползва типичното при една вирусна пневмония.

- Как ще коментирате, че хора започнаха да изкупуват антивирусни препарати и даже магазините, с цел да се запасяват с артикули?
- Излишно е да се презапасяваме, изключително с хранителни артикули. Колкото до маските и медикаментите, няма на никое място. Нито в Гърция, нито в Италия.

Но за тези, които ще работят с заболели, сме обезпечили всичко належащо - костюми, маски, ръкавици... Това важи за Спешна помощ, инфекциозните отделения, Гранична полиция и така нататък Те имат нужните защитни средства.

- А могат ли да се употребяват същите противовирусни препарати, които се предписват за грип?
- Не. До момента няма удостоверение нито от СЗО, нито от Европейския център за нито един препарат, който да оказва въздействие върху този вирус и да се употребява при лекуването му.

- Тогава какво лекуване се подхваща при потвърден ковид?
- Симптоматично, както и множеството вирусни пневмонии. Може да се подкрепи на организма с вливания, кислородотерапия.

Въпросът е, че ще има и тежки случаи, въпреки и дребен %, които се нуждаят от интензивно лекуване. А интензивните кревати във всяка болница са малцина.

В същото време има други пациенти, които няма по какъв начин да не се лекуват. Така че все още напъните ни са съсредоточени да осигурим по-голям запас.

- Можем ли да се надяваме, че коронавирусът ще изчезне от единствено себе си след трайно стопляне на времето? Много хора вършат прилика с вирусите от 2002 година.
- Преди към 18 година бяха публикувани другите два ковид. Мога да кажа, че към този момент те са ни модел, по който можем да вършим някакви аналогии. Но не е на 100% несъмнено, тъй като са разнообразни.

Дали стоплянето на времето ще повлияе? По-скоро да, тъй като респираторните болести имат обичан сезон и изчезват при стопляне.

- Има ли в действителност втора вълна на грипа?
- Има сигурно. Не е нещо невиждано, и други години се е случвало. Надявахме се да ни прескочи, само че уви. Тя обаче никога няма да е голяма, в смисъл, че високите стойности на заболеваемост ще се поддържат още най-вече към седмица. И те са надалеч от тези при предходната зараза. Само че тази вълна ни затруднява с това, че провокира клинична картина, сходна на ковид. Това замъглява картината.

- Каква е разликата с вид А?
- Няма такава - клиничната картина е същите наранени възрастови групи. Гриповете А и Б засягат всички възрасти, за разлика от ковид.

- Оказаха ли се ефикасни имунизациите, защото се чуха отзиви, че не защищават от вид Б?
- Не е по този начин. Четиривалентната ваксина, която употребяваме през последните две години, включва два вид А и два вид Б, в това число и варианта Виктория. Така че който е ваксиниран, може да бъде сигурен, че няма да се разболее или ще е леко, без затруднения.

- Какъв е процентът на ваксинираните, откакто се оказа, че не доближиха ваксини?
- Нисък е. По касата бяха покрити към 120 000 дози и към 140 000 бяха пуснати на свободния пазар. При тези проценти, резултатът е единствено при хората, които се имунизират. Не можем да чакаме това да ограничи епидемията. Трябва да приказваме за 85% покритие от популацията, с цел да се случи това. Но ние сме надалеч от тези числа. Няма по какъв начин ваксини да се намерят в самия сезон, би трябвало да се заявят още от в този момент.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР