Готов е проектът за участъка от 7,9 км. от гара

...
Готов е проектът за участъка от 7,9 км. от гара
Коментари Харесай

Една чакана магистрала: строителството на Русе - Велико Търново започва от средата

Готов е планът за сектора от 7,9 км. от гара Бяла до с. Вардим За първите два сектора от общо трите, обхващащи трасето на автомагистралата има определени реализатори през 2022 година Строителството на правата Русе-Бяла ще продължи над 5 години, а цената е 1.5 милиарда лева
Магистралата Русе - Велико Търново е значима част от главната пътна инфраструктура в България. Освен, че е част от Паневропейския транспортен кулоар, тя е и съществена артерия за връзката север-юг, която страда доста от години насам.

Началото ѝ би трябвало да стартира тъкмо от южната страна на Дунав мост, който е издигнат още през 1954 година, само че оттогава към този момент 67 години на юг колите и камионите се движат постепенно по двулентов път, който в последните години съвсем непрекъснато е задръстен от тежкотоварен трафик.

Сега министърът на районното развиване Андрей Цеков разгласи, че градежът на първите 7,9 километра от автомагистралата може да стартира още през идната седмица. Вече има подписано позволение за строжеж. Интересното е обаче, че това ще е първата евентуално автомагистрала, която ще стартира да се строи от средата. Първите километри от нея ще се построят надалеч от Дунава, и надалеч от Велико Търново - в село Ценово, като част от обхода на Бяла. Това е единствената част от към този момент предоставения сектор сред Русе и Бяла, който има позволение.
Реклама
Останалата част - Бяла - Велико Търново, занапред ще се разпорежда, като преди месец пред Българска телеграфна агенция Цеков съобщи, че до края на тази година ще се пусне поръчката.
Магистралата на село Ценово
В отговори до " Капитал ", от Агенция " Пътна Инфраструктура " (АПИ) показаха, че първите 8 км., които стартират да се строят, са част от лот 2 - обход на Бяла. " Общата дължина на целия сектор от лот 2 е 35,4 км., а 7,9 километровата права е от км. 61+140 до км. 69+040 и се намира в землищата на с. Ценово и с. Долна Студена, Община Ценово, област Русе ", споделят от АПИ.

Работата по тази права от автомагистралата може да стартира в този момент, защото за нея има подготвен механически план, приключени отчуждителни процедури и към този момент извършена поръчка. За останалата част от автомагистралата, която към този момент има определени строители, продължава правенето на механически планове и теренното застраховане на трасето. " Сроковете за правене на техническите планове за останалата част от двата сектора от автомагистралата - сред Русе и Бяла и обхода на гр. Бяла, са март и април 2024 година, след което ще се влезе в процедура за издаване на позволение на градеж и за тях ", уточни министър Цеков.

За тези два сектора са обезпечени и средства от бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура ". " Проектът за построяването на автомагистрала е включен в стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027, като са подхванати нужните дейности за правенето на Формуляр за кандидатстване за финансиране на плана от фондовете на Европейски Съюз ", споделят от АПИ. Програмата би трябвало да започва всеки миг.
Реклама Поръчката за милиард и половина
Магистралата е разграничена на три лота. Обществената поръчка за първите два сектора - Русе - Бяла и обхода на Бяла (с обща дължина от 76 км.) бе стартирана като инженеринг още при държавното управление на Бойко Борисов през 2020 година, само че реализатори бяха определени едвам през 2022 година

Общата индикативна стойност на поръчката беше малко над 987.2 млн. лева без Данък добавена стойност, само че при отварянето на ценовите предложения на компаниите стана ясно, че те доста я надвишават. Въпреки че двата определени консорциума подадоха най-ниски ценови предложения, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 милиарда лева

За реализатор на първия сектор Русе - Бяла, АПИ подписа контракт с ДЗЗД " Хемус-16320 ", с сътрудници в обединяването " Инфра Експерт ", шуменската " Автомагистрали Черно море ", " Пътинженерингстрой-Т " на Григор Иванов и " Трансконсулт-22 ". Дължината на сектора е към 40 км, срокът за строителството му е над 5 години и 8 месеца, а цената на подписания контракт е 876,5 млн.лв. Същата констелация строи и сектора от " Хемус " сред Буховци и Белокопитово, а " Пътинженерингстрой-Т " взе участие и в консорцуима за строителството на тунела под Шипка.

Обходът на Бяла пък е с дължината на сектора от 35.4 км., а срокът за осъществяване е към 5 години. Договор за осъществяване по него има ДЗЗД " Автомагистрала Русе Търново ", с сътрудници водачите в бранша " Европейски пътища ", " Грома Холд ", " Водно строителство Благоевград ", " Автомагистрали Хемус " и " Пътпроект 2000 ". " Европейски пътища " и " Грома холд ", които са благосъстоятелност на едно и също семейство - Анка Савева и синът ѝ Христо Савев, бележат голям растеж на приходите предходната година и са в топ 5 на най-големите в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР