Горски инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи.

...
Горски инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи.
Коментари Харесай

Незаконна сеч в присъствието на горски служители

Горски инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи. Незаконната дървесина излизала от гората макар наличието на чиновници от близкото горско стопанство.

Това се случва преди месец, само че се проверява в този момент.

„ Отидохме рано сутринта, още в тъмната част на денонощието, и установихме, че със знанието на наши сътрудници от Държавното ловно стопанство (ДЛС) „ Мазалат “ се сече в забранен регион – описа Георги Дончев, основен контрольор в ЮИДП, пред БТВ. "Говоря за един тип проведена група, дали е незаконна ще кажат способените органи “.

Сечището е на 800 метра височина и вредите се виждат ясно. Засегнати са 185 декара, а с булдозер е прокаран половин километър път. Сечени са габър, бук и дъб, въпреки в околните седем години на това място да не се планува сеч. Повалянето на дървета е траяло и след първичната ревизия и установяването на противозаконните дейности.

„ След една такава сеч може би след към 20 – 30 години тук ще имаме младеняк при вероятно положително стичане на събитията в идващите години “, оцени инж. Тодор Начев, специалист в ЮИДП.

Освен секачите, инспекторите сварват в сектора и трима чиновници на близкото ловно стопанство „ Мазалат “.„ Двама инженери е имало тук и един горски чиновник. Били са смутени, не са дали съответен отговор “, сподели Дончев. "Доколкото знам, тези хора не престават да работят. В случая освен би трябвало да бъдат осъдени, минимум – отстранени от работа “.

Наказание за чиновниците няма, а в ловното стопанство недоумяват какъв е казусът. Според Валентин Велев, заместник-директор на ДЛС „ Мазалат “ „ нашите чиновници са били със напълно друга задача там “. Той обаче не прецизира каква.

Служителят на стопанството, който е избягал по време на инспекцията – Цветан Цветанов, отхвърля да се е опитвал да се скрие. Излязъл от гората, с цел да вземе кафе. На въпрос дали е видял противозаконната сеч, той дава отговор: „ Ами значи какво значи противозаконна сеч? Просто карах по пътя, може да съм я пропуснал “.

Директорът на ловното стопанство изяснява, че не вижда връзка сред секачите и подчинените си, а документите по скандалния случай даже не са стигнали до него.Според горските инспектори доста постоянно сходни случаи се вземат решение в съда. Поради неналичието на съответни доказателства за съучастничество на горски и секачи, рядко се стига до уволнения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР