Голяма част от европейците искат националните държави да продължат да

...
Голяма част от европейците искат националните държави да продължат да
Коментари Харесай

Весела Чернева: Голяма част от европейците искат националните държави да продължат да са водещи

Голяма част от европейците желаят националните страни да продължат да са водещи в по-голямата част от сферите на живота им. Затова п о-федералистката наклонност в последно време е все по-непредставителна , сподели в предаването „ Събота 150 “ Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика. Според нея това не значи, че европейците са скептични към институциите в Брюксел по принцип. 
По думите й през последните години националните политици трансферират виновност върху Брюксел, когато не могат да се оправят с нещо и това несъмнено се отразява върху отношението на хората.

Ако даваме винаги  жилото на Брюксел, а взимаме меда за себе си, естествено е, че хората ще стартират да се отнасят по-скептично “, разяснява Чернева пред БНР.

Българите не престават да бъдат доста проевропейски настроени – с доста ниско доверие към личните си политици, само че с високо доверие към Европейски Съюз, означи тя.

Какви ще бъдат задачите на Конференцията за бъдещето на Европа? 

„ Това е едно упражнение в съвещания с жителите, което трябваше да стане чрез срещи във всички краища на Европейски Съюз, в по-големи и по-малки градове и села, измежду млади и остарели, отвън столиците, надалеч от Брюксел. Пандемията не разреши това да се случи. Голяма част от Конференцията ще се случи онлайн.  Това е едно изпитание да се пребори антиевропейския популизъм . “

Идеята е да се организира „ допитване “ до хората на наднационално ниво и да се преодолее пропастта сред жителите и Брюксел , добави Весела Чернева.

„ Говори се за смяна на Договора за Европейски Съюз - това е доста огромна цел. Не мисля, че за една година може да се стигне до такива изводи. (…) Този интервал може би няма да е задоволителен за кой знае какви промени, само че въпреки всичко това е изпитание да бъдат привлечени хората в диалог, който евентуално ще продължи и по-късно. “

За „ татко “ на тази концепция може да се счита френският президент Еманюел Макрон. Финалът на конференцията като едногодишна самодейност съответствува и с датата на президентските избори следващата година. 

Краят на ерата „ Меркел “ пък съгласно Чернева ще значи и преосмисляне на архитектурата на Европа, на съотношението на силите вътре.  Германските и френските избори ще имат по-съществено значение върху бъдещето на Европа, в сравнение с този съвещателен развой , посочи тя. 
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР