Голям проблем е, че строители и шофьори получават част от

...
Голям проблем е, че строители и шофьори получават част от
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Защо трябва да се вдигне ДДС за ресторантите

Голям проблем е, че строители и водачи получават част от възнагражденията си като командировъчни Минималната заплата би трябвало да е най-малко 50% от междинната, а по-късно размерът да се договаря, споделя Ваня Григорова
Ваня Григорова е икономист, синдикалист и цивилен деятел. Икономически консултант на президента на КТ " Подкрепа ". Завършила е УНСС. Председател на Сдружение " Солидарна България ".

 
-->
- Госпожо Григорова, предизборната акция съвсем привърши. Смятате ли, че самата акция, а след това и решенията от бъдещите ръководещи, ще се отразят на всички стопански и бизнес проблеми, пред които се изправяме? 

- Опасявам се, че диалозите и тематиките, които се слагат в предизборната акция, нямат нищо общо с живота на българските жители. Опасявам се, че при идващото държавно управление центърът ще бъдат геополитическите турбуленции и по никакъв метод няма да се съсредоточим върху потребностите на служащите, да вземем за пример. А това е изключително тревожно. Единственото по-ясно обръщение, което слушам от дебатите сред кандидатите, е по какъв начин да поддържаме консервативна политика по този начин, че да не се усилва дефицитът. Обръщам внимание, че консервативна политика и консервативни ограничения значат по-малко разноски за бюджета, което значи по-малко средства за обществените сфери, в това число и 

по-малко средства за заплати, пенсии 

и така нататък Макар че беше направено конкретизиране от страна на финансовия министър, че ще бъде направено плануваното в Кодекса за обществено обезпечаване годишно актуализиране на пенсиите от 1 юли тази година.

- А във връзка с минималната работна заплата по какъв начин стои въпросът, тъй като постоянно виждаме разногласия сред работодателите и синдикатите по тематиката? 

- Към момента текстът в Кодекса на труда не разрешава договаряне сред работодатели и синдикати, което не е вярно. Това най-вероятно ще се промени. В момента текстът гласи, че минималната работна заплата е 50% от междинната и точка. Това не може да бъде по този начин, защото в последна сметка МРЗ е главен индикатор, който би трябвало да се договаря сред обществените сътрудници. Именно заради това записът в Кодекса на труда би трябвало да гласи, че минималната работна заплата би трябвало да е най-малко 50% от междинната. И оттова насетне - колкото се договарят обществените сътрудници, несъмнено, взаимно с държавното управление. Дали е допустимо да е 940 лева минималната работна заплата? Напълно допустимо е. Тя е почти в обсега на упованията за размера на междинната работна заплата, защото знаете, че базата за пресмятане на междинната работна заплата във връзка със записа в Кодекса на труда гласи, че се взима нейния размер от последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на новата година. За да стане по-ясно - заплатата от януари 2024 година се базира на междинната работна заплата от второто полугодие на 2022 година и първото полугодие на 2023 година Тъй като първото полугодие на 2023 година към момента не е изтекло, се вършат прогнози за това каква ще бъде междинната работна заплата и се пресмята минималната такава за 1 януари 2024 година Горе-долу в този размер - 920 - 1000 лева, би трябвало да е минималната работна заплата и най-вероятно тя ще доближи тези размери от януари 2024 година Друг е въпросът дали това е задоволително. 

- Казахте, че още първоначално сте били срещу данъчното облекчение за ресторантьорите, защото то не е облекчило семействата. Защо смятате по този начин?

- В последна сметка 

храненето в публичните заведения не е услуга от първа нужда

Човек може да си купи артикули и да си сготви у дома, вместо да даде 15 лева за пица в ресторант. Именно заради това бяхме срещу въвеждането на понижено Данък добавена стойност за заведенията за хранене и там се включват и бири, и прочие - несъмнено това не са артикули от първа нужда. Иначе беше ясно, че няма по какъв начин да има надзор над цените там, тъй че да се подсигурява, че понижението на Данък добавена стойност ще се отрази в крайната цена, която се заплаща от потребителя. Това бяха нашите съображения, когато се съпротивлявахме на въвеждането на понижено Данък добавена стойност за заведенията за хранене. От друга страна би трябвало да подчертая, че КТ " Подкрепа " беше част от гражданска самодейност за едно от настояванията за пониженото Данък добавена стойност за стоките от първа нужда. И ние продължаваме и все още да поддържаме тази наша позиция. Затова намираме за вярна мярката, която се предлага от министерството на финансите - да се анулира пониженото Данък добавена стойност за заведенията за хранене и да остане за самун, брашно и други такива артикули. 

- Увеличението на командировъчните задоволително ли е? 

- Дневните пари за командировка в страната считаме, че все още са в задоволителен размер. Проблемът там е, че след 15 години заледяване, и в този момент не беше очакван механизъм за актуализиране на размера на командировъчните. Това значи, че до две-три години този размер още веднъж ще е стар, тъй като инфлацията се усилва, цените се усилват и не беше направена никаква бизнес връзка с какъвто и да е действителен индикатор, който да актуализира този размер след това. Иначе, с изключение на двойното нарастване беше признат и един текст, който разрешава още едно нарастване, двойно т.е. от 40 могат да станат 80 лева командировъчните дневно, когато командированият дойде в съответното обитаемо място. Към момента този размер е задоволителен. Проблемът е, че не беше заложен механизъм за актуализация. По отношение на командировъчните в чужбина обаче обстановката не е такава. Този механизъм беше направен от министерството на финансите, обществените сътрудници не бяха включени при изработването на наредбата. Направили са комплицирани хватки, по този начин че 

да не се усилят прекалено много командировъчните в чужбина

а и считаме, че те не отразяват повишаването на цените в целокупност. Като тук изоставането е по-голямо в сравнение с при командировките в страната. Ако при командировките в страната актуализацията не беше правена 15 година, то при командировките в чужбина от 2004 година са актуалните размери на сумите. От тогава не са обновени командировъчните и истината е, че беше изтърван моментът да се изготвят такива размери, които да отразяват действително нуждата от средства за прехрана на командированите в чужбина. Тук би трябвало да направя едно генерално умозаключение. Има браншове, в които вместо трудови хонорари, пари се изплащат под формата на командировъчни. Особено публикувана процедура е това при интернационалните водачи, където хората работят на минимална работна заплата и получават остатъка под формата на командировъчни. Това е голям проблем както за служащите, по този начин и за осигурителната система на страната, защото се оказа, че след края на трудовия им живот тези хора получават минимална пенсия, защото са обезпечавани на минимални хонорари. Същото се случва в бранша на строителството. Обърнахме внимание на този проблем, за жалост задачата на отварянето на тези две наредби не беше предприемане на ограничения за минимизиране на сивия бранш, а единствено увеличение на размера на командировъчните. Това частично се получи при командировъчните в страната, само че не се получи при командировъчните в чужбина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР