През септември 2019 г. подкаст на BBC започна да съобщава

...
През септември 2019 г. подкаст на BBC започна да съобщава
Коментари Харесай

BBC: Хора на Таки са охранявали Ружа Игнатова за 100 000 евро на месец

През септември 2019 година подкаст на BBC стартира да оповестява за изключителната история на Ружа Игнатова, която е търсена от ФБР, откакто измами вложители за 4,5 милиарда $ (£3,54 милиарда) посредством своята подправена криптовалута, преди да изчезне.

BBC Eye Investigations и Panorama разгледаха околните й връзки със обвинения за българската проведена престъпност и обвиняванията, че е била брутално убита. Радвала ли се е Игнатова на откраднатите милиарди или е била убита от хората, на които й е платено да я пазят?

Възпитаничката на Оксфордския университет Ружа Игнатова е родена в България и израснала в Германия, преследвайки сполучлива кариера във финансите, преди да пусне криптовалутата OneCoin през 2014 година Игнатова убеди милиони хора по света да влагат в OneCoin, обещавайки да засенчи голямата възвръщаемост, следена от първите вложители в биткойн.
Но в реалност госпожа Игнатова - известна на мнозина като доктор Ружа - е основала ловко прикрита капиталова машинация, без цифровия запис, който е в основата на законни криптовалути като биткойн.
Докато следователи от Германия и Съединени американски щати се приближиха до Игнатова през октомври 2017 година, тя взе рано сутринта полет на Ryanair от София до Атина, с цел да не бъде забелязана в никакъв случай повече.
През миналата година BBC World Service’s Eye Investigations и Panorama се опитваха да схванат повече за това какво се е случило с нея и дали въобще е жива. Ключово за това беше да се откри кой е нейният вътрешен кръг. Ричард Райнхард, който стартира следствието на OneCoin за Службата за вътрешни доходи на Съединени американски щати дружно с ФБР, сподели пред BBC за основен воин, който проверяващите в никакъв случай до момента не са назовавали обществено.

BBC схваща, че това е индивидът, на който е предоставена ролята да пази госпожа Игнатова - Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки.
„ Казаха ни, че се твърди, че за физическата й сигурност е отговарял прочут наркоман “, сподели ни господин Райнхард в първото си изявление след пенсионирането си в края на 2023 година
„ Таки се появяваше повече от един път, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тематика.
Това съответства с информацията, която към този момент имахме - юристи от държавното управление на Съединени американски щати споделиха през 2019 година, че шефът на защитата на госпожа Игнатова е съществена фигура на проведената престъпност в България, само че не го назоваха.
„ Имаме доказателства, че един доста важен, в случай че не и най-плодотворният наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно обвързван с OneCoin – служил е като персонална защита [на Ружа Игнатова] “, сподели помощник-адвокат.
Това беше същият „ шеф на защитата “, различен юрист от държавното управление на Съединени американски щати сподели, че е „ забъркан в изгубването “ на Игнатова в съда ден по-рано.

„ Когато приказваме за Таки, той е шефът на мафията в България. Той е извънредно мощен “, споделя някогашният български заместник-министър Иван Христанов, който през 2022 година проверява обвиняванията, че Таки е управлявал незаконна мрежа благодарение на корумпирани чиновници – и има вяра, че това е по този начин.
„ Таки е призракът. Никога няма да го видиш. Само за него се чува. Той приказва с вас посредством други хора. Ако не слушаш, просто изчезваш от земята.”
„ Единственият човек, който може да я отбрани [Игнатова] от всички тези следствия, в това число и от непознати организации, беше Таки.
BBC писа до българското държавно управление за обвиняванията за корумпирани чиновници. То не реагира. Прокуратурата в София споделя, че " не прикрива закононарушения и лица, които вероятно са направили закононарушения ".
Сега се счита, че Таки живее в Дубай, където Игнатова е купила първокласен пентхаус и където в банковите й сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.
Въпреки че не е известно по какъв начин Таки и Игнатова са се срещнали или дали той е бил обвързван с OneCoin през цялото време, голям брой източници настояват, че са имали близки персонални връзки и че той е бил кръстник на щерка й.
Български източник, непосредствен до Игнатова, сподели пред BBC, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за отбрана
Изглежда има и други финансови връзки сред Игнатова и Таки.
В документите на Европол се загатва комплицирана договорка за продажба на имот на българското Черноморие, който свързва една от фирмите на Игнатова със брачната половинка на Таки.
Документите на тайната полиция бяха предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, някогашен разузнавач и консултант на Игнатова, който в това време е липсващ.
Той ни сподели, че остарелият му началник работи с „ мошеници “ и „ гангстери “.

Когато интервюирахме господин Шнайдер в дома му във Франция, той беше под домакински арест, очаквайки екстрадиция в Съединени американски щати по отношение на измамата с OneCoin. Той обаче не беше подготвен да разкрие имена.
„ Няма да ви споделям кой, тъй като имам семейство... Това е същинска сериозна проведена престъпност. “
Но в последна сметка настойникът на Игнатова може да се е трансформирал в агресор.
През 2022 година на българския проверяващ публицист Димитър Стоянов и сътрудниците му от изданието за проверяващи вести bird.bg беше връчен полицейски протокол, че е открит в дома на погубен български служител на реда.
В документа полицейски осведомител споделя детайлности по какъв начин е чул зетя на Таки пийнал да споделя, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 година, а тялото й е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Г-н Стоянов споделя, че тази сметка е „ доста, доста допустима “.
Автентичността на полицейския документ е доказана от български чиновници, а голям брой незаконни съратници на Таки считат, че теорията, че той е умъртвила нея, е вярна, споделя Стоянов.
BBC обаче не съумя да ревизира без значение изказванието.
Обосновката на сътрудниците е, че търсената Игнатова се е трансформирала в обвързване на Таки, който желал да отстрани връзките му с измамата с OneCoin.
Сред тях е Красимир Каменов, прочут като Къро, търсен от Интерпол за ликвидиране.
Г-н Стоянов споделя, че Къро му споделил, че е чул Таки да разисква незаконния си бизнес пред Игнатова и когато Къро провокирал Таки дали би трябвало да прави това, Таки дал отговор: „ Не се тормозете, тя е като мъртва. ”
Къро също твърди, че е приказвал с Централно разузнавателно управление на САЩ за Таки, в това число за изказванието, че Таки е поръчал убийството на Игнатова. Източници, близки до Kuro, потвърдиха пред BBC, че тази намира се е състояла в края на 2022 година
През май 2023 година Къро беше погубен в дома си в Кейптаун, дружно със брачната половинка си и още двама, които работеха за него. Южноафриканската полиция към момента търси убийците, само че българският някогашен заместник-министър Христанов счита, че убийството на Къро е обвързвано с Таки.
„ Някои хора трябваше да бъдат отстранени, тъй като знаеха прекалено много за Таки.
„ Беше нещо като обществена екзекуция, която приличаше повече на изказване. Внимавайте с кого си имате работа “, сподели ни той.
Откакто разгласява изказванията за убийството на Игнатова, журналистът Димитър Стоянов споделя, че той и сътрудниците му са били изправени пред смъртни закани, принуждавайки го краткотрайно да напусне България за четвърти път в кариерата си.
Стоянов не твърди, че знае претекст за хипотетичното ликвидиране, само че имотните регистри демонстрират, а очевидци са му споделили, че след изгубването й редица български парцели в този момент се употребяват от хора, свързани с Таки.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР