Вид папрат влезе в книгата на рекордите на Гинес за

...
Вид папрат влезе в книгата на рекордите на Гинес за
Коментари Харесай

Растение разби световните рекорди за живо същество с най-дълго ДНК

Вид папрат влезе в книгата на върховете на Гинес за това, че има по-дълго ДНК от всяко друго живо създание на Земята. Това предават от BBC.

Папратът, прочут с латинското име Tmesipteris oblanceolate, принадлежи към първична група растения, еволюирали доста преди динозаврите да стъпят на Земята. Той се среща единствено в Нова Каледония и още няколко прилежащи острова в Тихия океан, където пораства по стволовете и клоните на тропическите гори.

Като част от изследване, оповестено в списание iScience, интернационалните откриватели са извлекли генетичен материал от екземпляри, събрани в Нова Каледония. Установено е, че папратът има рекорден размер на генома със 160 милиарда базови двойки ДНК. Генетичният материал или така наречен геном на растението може да доближи към 100 метра, в случай че бъде развързан и комплициран в една поредна линия. За съпоставяне, човешкият геном съдържа към 3 милиарда базови двойки и би се простирал на едвам 2 метра.

Това е най-дългият геном, който в миналото е бил откриван измежду всички организми, които живеят на тази планета, съобщи доктор Илия Лейч от Кралските ботанически градини в Лондон.

Към момента папратът към този момент има три международни върха на Гинес за максимален открит геном в света, за максимален геном на растение и максимален геном на тип папрат.

" Мисълта, че тази безобидна на тип папрат може да се похвали с 50 пъти повече ДНК от човешката е смиряващо увещание, че към момента има толкоз доста неща за царството на растенията, които не знаем, и че рекордьорите не постоянно са най-ефектните външно ", разяснява Адам Милуърд от Световните върхове на Гинес.

Все още е тайнственост за какво някои организми имат по-богати геноми от други, само че има теории, че е обвързвано с функционалностите на растението или животното, като това може да повлияе на риска му от изгубване като тип.

Допълнително, геномът съставлява цялостният набор от ДНК информация в границите на една клетка, нужна за развиването и растежа на едно живо създание.

Има доста вариации в размера на генома, като в животинското царство някои от най-големите геноми включват някои белодробни риби и саламандри с към 120 милиарда базови двойки.
 Биосферните паркове на България - фотографии улавят хармонията сред индивида и природата
Биосферните паркове на България - фотографии улавят хармонията сред индивида и природата

На 3 ноември означаваме Международния ден на биосферните паркове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР