Голите охлюви са сред най-често срещаните вредители в градината. От

...
Голите охлюви са сред най-често срещаните вредители в градината. От
Коментари Харесай

Как да изгоним голите охлюви?

Голите охлюви са измежду най-често срещаните вредители в градината. От една страна те са потребни, тъй като се борят с други вредители, само че въпреки това могат да съсипят младите растения и на процедура да унищожат цялата годишна продукция.

Охлюви ще видите по тъмни и влажни места. Няма да ги видите, когато е слънчево и топло. Те се хранят през вечерта или рано заран. Влажното време ги прави дейни, тъй че през дъждовния интервал те излизат и денем.

През слънчевите дни те се крият в растителни останки. Обичат кисели почви. Високото наличие на хумус също благоприятства за развиването им.

Как да се предпазите от голите охлюви?

Вредителите се срещат в съвсем всяка градина. Важно е да почистите мястото от бурени и боклуци, защото те им обезпечават отбрана и храна. Също по този начин, би трябвало да премахнете камъни, останки от плява и други.

Местата, които са по-влажни, би трябвало да се отводняват постоянно. Повишената влага е просто магнит за охлювите.

Как да се отървете от голите охлюви?

В случай че тези вредители са се появили в градината, то има какво да извършите:

·        В изсъхнало време върху почвата се поръсва 400 гр. троен суперфосфат/ 300 гр. негасена вар или 1 кг. зелен камък – количествата са за 10 кв.м. повърхност. Съставките би трябвало да бъдат смлени на прахуляк и да се разпръскват отмерено късно вечер. Използва се едно от тях. В агроаптеките имат специфични препарати за това.

·        На няколко места посейте лавандула, розмарин или мащерка. Охлювите не ги обичат.

·        Поръсете тук-там орехови или яйчени черупки. Вредителите заобикалят груби повърхности. След като ги поставите, не е нужно да вършиме нещо в допълнение.

·        Миризмата на кафе също ги отблъсква. Утайката от утринното кафе я поръсете. Така ще наторите почвата, само че ще отблъснете и неприятелите.

·        Поръсете и дървесна пепел по пътя им. Тя извлича влагата от телата им и просто ги унищожава.

·        Можете да употребявате подготвени примамки, с които да се отървете от тях. Продават се в агроаптеките.

·        Те са храна за таралежи, патета и пилета. Ако имате такива, то просто ги пуснете да се поразходят из градината ви.

·        Заровете към растенията си кофички, които са цялостни с бира. Тя притегля охлювите, а по-късно можете елементарно да ги унищожите.

·        Засадете към растенията лук, чесън, копър и кориандър. Миризмата им ще ги отблъсне.

·        Природна запарка можете да извършите от 10 гр. надробен пикантен пипер и 25 гр. изсъхнал бял синап, които се варят в 5 л. вода. С охладената отваря заран и вечер пръскате почвата, където се появяват вредителите. Този способ ще помогне и в случай че имате листни въшки. Имайте поради, че тогава тя ще изгуби своята успеваемост, в случай че е валяло неотдавна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР