Големият въпрос на тези избори беше дали ПП-ДБ ще победят

...
Големият въпрос на тези избори беше дали ПП-ДБ ще победят
Коментари Харесай

Сватба с корупцията: Кой е хвърлил око на грозната булка Борисов?

Големият въпрос на тези избори беше дали ПП-ДБ ще победят Борисов. Е, не съумяха. В предходния парламент имаха общо 73 депутати против 67 за ГЕРБ, т.е. с 6 повече от него. Сега двете партии имат общо 64 против 69 за Бойко Борисов. Тоест, явяването на Политическа партия и Демократична България на избори дружно като коалиция намали резултата им.

Предвидиха го доста политолози, само че мнозина не бяха съгласни с това. И сега, след този злощастен резултат, не престават да упорстват да са дружно най-вече хората на Демократична България, които усещат, че без обединението се свеждат до маргинална периферна партия. То е просто и ясно – има гласоподаватели на новата партия Политическа партия, които никога не желаят да гласоподават за Демократична България и ДСБ. Има гласоподаватели на ДСБ и Демократична България, които никога не желаят да гласоподават за Политическа партия.

Всички те не отидоха да гласоподават за обединението – или не излязоха изобщо пред урните, или дадоха гласа си за други.

Заедно с това обединението отблъсна и неутрални гласоподаватели. Вече е доказано, че събирането в политиката не е като в аритметиката и от време на време 3 + 1 не дава 4, а 2.

Кое отблъсна неутралните гласоподаватели от обединението? Могат да благодарят на оня с чука, който атакува Паметника на руската войска и на истериците от IДБ, които раздухаха акция от това.

Демократична България доминираше в тази коалиция с посланията си – в очите на всеобщия гласоподавател те се свеждаха до това, че ще работят за импийчмънт на президента Радев (обявено от водача на ДСБ ген. Атанасов в „ Панорама “), че желаят да отстранен Паметника на Съветската войска и да окажат цялостна военна помощ на Украйна.

Като че ли си нямаме вътрешни проблеми. Борисов остана на назад във времето, а за скандалния основен прокурор нещата се сведоха до „ правосъдна промяна “. А  желаят и лустрация – написа го в програмата на Демократична България. С по този начин създалото се усещане, че това са главните им цели, резултатите на изборите не изненадват.

И какво се получава с тези изборни резултати? Бойко Борисов в действителност е още веднъж в обстановката на предходните парламентарни избори от април 2021 година насам – никой не желае да се ожени за него. На ГЕРБ ще й е нужна коалиция с още 2-3 партии, с цел да могат да сформират кабинет.

Кой желае брак с Борисов? Кой ще се осмели, въпреки и под натиска на недоволния гласоподавател, който желае държавно управление непременно? Който се ожени за корупция, се самоубива. Всъщност скандалният въпрос е, че в лицето на ГЕРБ имаме ненаказана корупция.

Реклама

Пазена усърдно под чадър от прокуратурата. И този скандал продължава, а медии и анализатори желаят да ни убедят, че няма проблем и би трябвало да се направи коалиция с ГЕРБ.

Аритметически е допустимо сборът от депутати на ГЕРБ с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да сформират кабинет. В който булката Борисов ще се вземе с младоженците Карадайъ и Нинова. Булката, несъмнено, няма да желае да става министър председател –  ще излъчи някое вакло агне от ГЕРБ или някой обтекаем сякаш самостоятелен професор.

Основната грижа на Борисов е да не го съдят, да не махнат основния прокурор, който го пази, по тази причина за него е значима успеха на изборите, въпреки и още веднъж да в патова обстановка.

Такава коалиция е много сложна задача, тъй като за Движение за права и свободи няма проблем, само че за Българска социалистическа партия това ще е самоубийство. Но към този момент има казус с така наречен хартиена коалиция и общо гласоподаване на трите партии по други въпроси.

Коалиция на ПП-ДБ с ГЕРБ теоретично също е допустима, само че това е още по-тежко самоубийство – „ Промяната ” ще заличи смисъла, в случай че сформира кабинет с Борисов. И ще просъществува като Национална движение „Симеон Втори" до идващите избори, след което ще изпадне от Народното събрание.

Дори е допустимо в този момент обединението ПП-ДБ да се раздели на две парламентарни групи и Демократична България да взе участие в сформиране на кабинет, а Политическа партия да остане съпротива. И самите партийни водачи още не знаят какво ще стане, още веднъж ще сме очевидци на дълги договаряния и бавене от страна на президента за връчване на мандати.

Очертава се, че победа над ГЕРБ може да има чак след локалните избори. На тях ГЕРБ ще загуби множеството общини и кметове из страната, тъй като при мажоритарен избор на втори тур гласоподаватели на разнообразни партии ще се обединят против претендентите на ГЕРБ.

И чак тогава, когато отслабне влиянето на ГЕРБ по места, ще има условия за победа на парламентарните избори.

Журналистът Иван Бакалов за „ Минаха години “, заглавието е на Narod.bg

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР