Големият руски писател ненавижда преподавателските практики, съществували в Русия и

...
Големият руски писател ненавижда преподавателските практики, съществували в Русия и
Коментари Харесай

Защо детското училище на Лев Толстой е толкова специално?

Големият съветски публицист ненавижда преподавателските практики, съществували в Русия и Европа по негово време.

Той предизвиква различен метод – без непоколебим график, домашни задания или физически санкции.

„ Най-светлият интервал от живота ми не беше, когато давах любовта си на жена, а когато давах всичко на хората, на децата. Чудесно време беше, изключително на фона на мрачните времена, които го предхождаха “, по този начин Лев Толстой си  дните, отдадени на образованието на децата.



Getty Images

Вече прочут създател, Толстой разкрива същинската си пристрастеност в образованието през 1859 година. Според думите му това е „ най-важната работа в света, тъй като всичко, за което мечтаем, може да оживее единствено с помощта на идващите генерации “. Надеждата му е да събере благородничеството и селячеството, което и то се стреми да направи, като преподава на по-младото потомство.

Училищната система, която доминира по това време в Русия и в чужбина, по-скоро го разочарова. През 1857 и 1860 година той  до Европа и откакто посещава едно немско образователно заведение, написа: „ Бях в едно учебно заведение. Ужасно. Молитва за краля, физически санкции. Всичко наизуст. Ужасени, [умствено] осакатени деца “.  „  цели книги за незнанието, което съм видял в учебни заведения във Франция, Швейцария и Германия “. Пътуванията го убеждават в правотата на устрема му да отвори лично частно учебно заведение за селски деца в неговото имение .
„ Образованието би трябвало да бъде занимателно “


Само 22 деца се осмеляват да дойдат в учебното заведение на Толстой през първия му ден, само че броят им нараства три пъти за няколко седмици. Училището се основава на цялостна независимост за учениците, а не на физическо наказване, което доминира другаде. То е отворено и за девойки.

„ Образованието е присъща нужда на всеки човек и по тази причина то може да съществува единствено под формата на облекчаване на тази потребност “,  Толстой. „ Основният белег за неговата успеваемост и неналичието на успеваемост е какъв брой прелестен е процесът. Обучението на процедура и посредством книга не може да бъде наложително налагано с наказване и би трябвало да бъде занимателно за учениците “.

В учебното заведение на Толстой децата не се учат текстове наизуст, не се пишат домашни и даже децата могат да идват и да си отиват, когато си желаят. Занятията стартират в 8-9 часа, а по-късно има обедна отмора и още занимания три до четири часа. Всеки преподавател, в това число и самият Толстой, дава по 5-6 урока дневно.

Учениците са разграничени на три възрастови групи (по-малки, на междинна възраст и по-големи). Всяка група има друга образователна стратегия според от напредъка и ползите си. Предметите също не са обичайни и се преподават под формата на разговор с учителя. Включват четене, математика, вяра, география, околна среда, пеене, изобразяване, физика и история, както и други. Желанието на Толстой е да научи децата единствено на това, което има практическо или морално значение.

„ В учебно заведение постоянно беше занимателно и всички се любуваха на часовете “, спомня си един от някогашните възпитаници Василий Морозов. „ Лев Толстой  да работи с нас още повече. Той работеше толкоз буйно, че постоянно пропускаше да закуси. В учебно заведение постоянно беше сериозен и искаше да бъдем подредени, деликатни към учебните си такъми и да споделяме единствено истината. Не му харесваше, когато някой си правеше глупави шеги… И беше благополучен, когато отговорихме правилно на въпросите му “.
„ Искам да спася всички тези Пушкиновци “
 Толстой и жена му София

Толстой и жена му СофияЧертков/Sputnik

Толстой не основава единствено едно учебно заведение. Благодарение на него в района на Тула отварят минимум 20 сходни заведения,  а той даже стартира да списва лично списание, отдадено на преподаването. Неортодоксалният му метод притегля публичното внимание както в Русия, по този начин и в чужбина и, естествено, благородничеството не го харесва.

След брака си през 1862 година и поради дейната атака на локалните управляващи Толстой взема решение да спре да преподава и се връща към него едвам през 1871 година, когато стартира да работи върху личната си книга . През това време той още веднъж стартира да преподава на селски деца и се пробва да повлияе на обстановката в други учебни заведения в района.

През 1874 година той: „ Сега прекосих от теоретичната към практическата педагогика и се влюбих за следващ път… Когато вляза в учебното заведение и видя тълпата от дрипави, мръсни, мършави деца, със светли очи и благ лица ме обзема безпокойствие и боязън, като че ли виждам да се давят хора… Искам да спася всички тези Пушкиновци, Остроградскиновци, Филаретовци, Ломоносовци, с каквито е цялостно във всяко учебно заведение. И работата ми върви добре, в действителност добре “.
Продължава да е отворено


От дните на Толстой учебното заведение минава през интервали на възходи и падения. По време на Великата отечествена война даже е опожарено и от него остават единствено стените.

Днес учебното заведение продължава да работи, а през образователната 2019/20 година в него са преподавали 45 учители на 233 възпитаници от област Тула. То все по този начин следва правилата на великия публицист и даже си сътрудничи с  в Берлин и провежда интернационален продан на възпитаници.

„ В нашето учебно заведение има мощна родова връзка “,  Александър Сухоруков, заместник-директор по научно-методическата работа в учебното заведение „ Толстой “. „ Децата учат тук, отиват в университета, след което се връщат при нас да работят. След това учим децата им. Често при нас идват хора, които желаят да научат повече за педагогиката на Толстой и постоянно сме подготвени да ги приемем с удоволствие “.

създател: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР