Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор

...
Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор
Коментари Харесай

Критерият най-ниска цена не е най-добрият за строителството на пътища

Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен бранш е в метода на възлагане и надзор на строителството на пътищата. Това заяви районният министър Иван Шишков. 

" Няма по какъв начин да не се съглася с тези изказвания като виждаме, че сектори, издигнати преди 5-6 година, са в неприятно положение. Проблемът не е единствено в проектирането, само че и в контрола ", съобщи специалистът от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова в студиото на  " България заран ".

Тя е безапелационна, че трайно остава чувството, че при градежа на пътища се пести и има несъответстващо поддържане. 

" Всичко се случва, тъй като може. Никой в България не се трогва, че нещо не е проектирано вярно, че се краде. Само Европейската прокуратура реагира. В България единственият аршин през последните години стана този за най-ниска цена. Другият - оценка на техническото предложение, също е хлъзгав ", добави Русинова.СВЪРЗАНИ

Още през предходната година са дефинирани 5 съществени казуса, свързани с некачествените пътища в страната, заключи ръководителят на УС на Научно-технически съюз по транспорта инж. Ясен Ишев.

" Нашите пътища се амортизират толкоз бързо, тъй като имаме остаряла нормативна база, която пресмята пътните структури. Тя е от 1987 г, с последна редакция от 2003 година Второто е товарите, които изчисляваме, те са с към 40% по-високи. Автомагистралите се пресмятат за 11,5 тона на ос, сега минават над 15 тона на ос. Нашите пътища не се строят качествено и при съблюдаване на технологията, има занижен надзор и няма съответно поддържане ", съобщи инж. Ясен Ишев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът е безапелационен, че е нужна законодателна смяна. Също и, че критерият " най-ниска цена " не е най-хубавият. Препоръча да се ревизират търговете и кой ги печели.

" Виждаме, че едни и същи реализатори са на огромните инфраструктурни обекти и качеството не е положително. Надзорът няма ангажимент да върви и да ревизира по какъв начин са вземани пробите. Ако това се вкара, нека в тази посока да се усъвършенства качеството ", разяснява инж. Ишев.

Диана Русинова заяви, че са направени щателни инспекции на пуснатия за придвижване тунел при столични квартал " Люлин ".

" 6 проби са взети от тунела, всяка една шахта сме я измерили, нито една не тропа. Денивелацията е до 2 см, шахтите са построени с доста усърдие, надзорът там, в случай че в този момент го повикате, ще каже какво е правено в това оборудване. Огледахме и за течове, имаше и такива спекулации, огледахме осветлението със специфичен апарат, светлоотразителност на маркировка и знаци. Надзорът там си е приключил работата. Той би трябвало да е барометър за положението на ремонта и когато има проблем да се намеси ", заключи Русинова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР