Стотици хора бяха евакуирани от районите на Харковска област, които

...
Стотици хора бяха евакуирани от районите на Харковска област, които
Коментари Харесай

Харков под нов руски обстрел, стотици са евакуираните

Стотици хора бяха евакуирани от регионите на Харковска област, които се намират покрай границата с Русия, съобщи губернаторът на украинската област Олег Синегубов ден откакто съветските сили започнаха сухопътна атака против региона, съобщи Франс прес.

" Евакуирани са общо 1775 души ", написа той в обществените мрежи, като означи, че през последните 24 часа Русия е направила артилерийски и минометен обстрел на 30 обитаеми места в североизточната украинска област. Руските сили не са постигнали необикновен прогрес в граничната зона, от която бяха изтласкани преди съвсем две години.

От септември 2022 година по-голямата част от Харковска област се намира под контрола на Киев. Снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви за " интензивни боеве " по цялата фронтова линия, напомня Агенция Франс Прес.

Високопоставен украински боен източник съобщи, че съветските сили са напреднали с километър във вътрешността в Украйна и се пробват " да основат буферна зона " в Харковска и прилежащата Сумска област, с цел да предотвратят набези против територията на Русия.

Властите в Киев от седмици предизвестяват, че Москва може да се опита да нападна североизточните региони на Украйна, които граничат с Русия, като се възползва от преимуществото си на фона на забавянето на западната помощ за Украйна и на дефицита на хора, от който страдат украинските сили, отбелязва Агенция Франс Прес.

Украинската войска заяви, че е разположила още войски в района, където съгласно Зеленски украинските сили употребяват артилерия и дронове, с цел да противодействат на съветското нахлуване. 

Американският Институт за проучване на войната съобщи през вчерашния ден, че Русия е постигнала " обилни тактически триумфи ", само че че главната цел на интервенцията е " да се отвлече украинската жива мощ и техника от други сериозни региони на фронта ".

Според Института това не наподобява да е " широкомащабна настъпателна интервенция, ориентирана към обграждане, обсаждане и завладяване на Харков ", който е вторият по величина град в Украйна.
ТЕМА преди 1 час 499 преди 1 ден 2967 преди 2 дни 1207
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР