Големи, енергийно интензивни предприятия, които използват електроенергията като суровина, са

...
Големи, енергийно интензивни предприятия, които използват електроенергията като суровина, са
Коментари Харесай

Добрин Иванов: Поради безхаберие се получават такива пикови моменти – цената на тока експлодира и бизнесът спира

Големи, енергийно интензивни предприятия, които употребяват електрическата енергия като суровина, са прекратили активност през вчерашния ден, когато цените на тока на Българска енергийна борса бяха на рекордни равнища. В тези предприятия работят десетки хиляди чиновници. Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според Иванов за пет години нищо не се е трансформирало. Цената на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса се дефинира на база търсене и предложение, като предлагането е хронично и редовно лимитирано. Именно това тласка цената нагоре.

Директорът на АИКБ изясни, че сега българската борса е обвързвана единствено с гръцката борса, която образува най-високата цена на електричество в Европа. Според него свързаността с нея е негатив. Предстои българската борса да бъде обвързвана с румънската и унгарската, които ще ни отворят път към Западна Европа.

" Надеждата ни е, че ще се възстановяват процесите и при тази съгласуваност бизнесът ще може да купува електрическа енергия от Западна Европа, където наклонността е на доста по-ниски цени ", сподели Иванов.

По думите му няма пояснение за закъснение на работата на хората, които би трябвало да свържат тържищата и да контролират цената. Въпросът за систематичния недостиг е повдиган неведнъж, в това число посредством сигнали до прокуратурата за занемареност на управлението на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2. След осъществена инспекция обаче не са открити данни за закононарушение.

Обясни още, че от към година и половина в Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2 работят единствено два блока с мощ към 300-350 mW, при потенциал на топлоцентралата 1600 mW. С включения неотдавна трети блок мощността става общо към 600 mW. От АИКБ ще упорстват да се следи пазара на електрическа енергия.

" Именно заради това безгрижие и безхаберие се получават такива пикови моменти, в които цената експлодира и бизнесът е заставен да спре да работи, защото никое дружество не може да си разреши да работи на загуба. При подписаните контракти за доставка на продукция, тя ще се създава на по-висока цена в сравнение с се продава ", добави Иванов.

Добрин Иванов сподели още, че високата цена на електрическата енергия ще бъде усетена от дребния и междинния бизнес в средата и края на август. Това се дължи на либерализацията на енергийния пазар. В момента компаниите са длъжни на купуват сила посредством Българската самостоятелна енергийна борса, а всички търговци са трансформирали цената си за доставки. Ако тази наклонност продължи, това ще се отрази върху сметките на целия бизнес и те ще бъдат с 50% - 70% по-високи за август.

" Нямахме съответен отговор от министър-председателя, само че дейности бяха подхванати, беше включен трети блок на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2, като за днешния ден понижи цената на мегавата към 70 лева ", заключи Добрин Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР