Годишният германски фестивал на бирата Октоберфест най-накрая отново ще се

...
Годишният германски фестивал на бирата Октоберфест най-накрая отново ще се
Коментари Харесай

Октоберфест се завръща с 15 процента по-скъпа бира

Годишният немски фестивал на бирата Октоберфест най-сетне още веднъж ще се организира в Мюнхен тази есен - след двугодишното спиране, породено от пандемията, заяви Асошиейтед прес.

Завръщането на събитието беше оповестено от Клеменс Баумгертнер, който стои отпред на организацията.

По думите му Октоберфест ще стартира от 17 септември и ще продължи до националния празник 3 октомври без никакви Коронавирус ограничавания.

" Ще се организира по този начин, както го помним от 2019 година, и по никакъв различен метод ", акцентира Баумгертнер.

Октоберфест е проведен за първи път през далечната 1810 година в чест на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Тереза. През 200-годишната си история обилният фестивал е бил отменян едвам десетина пъти поради войни и пандемии, а гостите нормално харчат общо над 1 милиарда евро.

През годините преди COVID-19 към 6 милиона души всяка година се включваха в празненствата, доста от тях - облечени в обичайни баварски носии.

Близо 487 пивоварни, заведения за хранене, лавки за рибни и месни грилове, търговци на вино и други ще работят на обичайното място в Мюнхен, с даже по-дълги работни часове в сравнение с в предишното. Първите шатри за бира ще отварят в 09:00 часа сутринта и ще затварят в 22:30 часа вечер. Последните поръчки ще се одобряват в 21:30 часа.

Еднолитрова халба бира обаче тази година ще коства сред 12.60 и 13.80 евро, или с 15 % повече, в сравнение с през 2019 година, се показва на уеб страницата на Октоберфест.

Цената се дефинира по следния метод: първо мюнхенските пивоварни Franziskaner, Paulaner, Augustiner, Loewenbraeu показват каква, съгласно тях, би трябвало да бъде цената на бирата съответната година. След това предлагането се преглежда от градските управляващи, които могат да го потвърдят или отхвърлят, в случай че преценяват, че цената е прекомерно висока.

Обикновено предлагането на пивоварите бива одобрявано, прецизира ТАСС.Факторите зад непрекъснатото повишаване са доста, само че главният измежду тях са средногодишните цени в мюнхенските заведения. Спрямо тях напитката на фестивала не би трябвало да е прекомерно скъпа, само че и да не бъде неизгодна за производителите.

Цените на бирата на Октоберфест са контролирани от 1971 година и от този момент непрестанно нарастват. Преди 46 години еднолитровата халба е коствала сред 2.5 и 2.9 немски марки, а към 1990 година нараства до 6.95-7.5 марки.

От 2002 година цените към този момент са в евро, като тогава един литър бира е коствал 6.3 евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР