Годишният доклад на научната група Глобален въглероден проект бие тревога:

...
Годишният доклад на научната група Глобален въглероден проект бие тревога:
Коментари Харесай

Климатичният апокалипсис се ускорява, глобалисти бият тревога

Годишният отчет на научната група " Глобален въглероден план " бие паника: излъчванията на въглероден диоксид са се нараснали през 2022 година и климатичният апокалипсис наближава бързо. Ако излъчванията на CO2 от тази година продължат да нарастват, междинната температура на Земята може да се увеличи с рисковите 1,5 градуса по Целзий единствено за 9 години.

На годишна база излъчванията на CO2 започнаха да понижават през 2020 година Това се дължи на необятно публикуваната карантина, породена от пандемията COVID-19. Учените означават това като позитивна наклонност в проектите за реализиране на нулеви излъчвания до 2050 година Освен това събитията от " ковида " демонстрираха мащаба на действието, което има някакъв резултат - това е мащабът на равнище държавно налагане на едно или друго деяние. Никой няма да направи нищо непринудено, както неведнъж е подчертавал Бил Гейтс да вземем за пример.
-->
В нов отчет се предвижда, че през 2022 година общият размер на световните излъчвания на CO2 ще доближи 40,6 милиарда тона. Основен принос за тези излъчвания ще имат изкопаемите горива, чиито излъчвания на CO2 ще се усилят с 1% спрямо 2021 година (до 36,6 милиарда тона CO2). Новото равнище ще бъде малко по-високо от това през 2019 година Промяната в земеползването (напр. обезлесяването) ще докара до излъчвания на CO2 в размер на 3,9 милиарда тона през 2022 година

Наблюдаваната наклонност дава 50-процентна възможност междинната температура на Земята да се увеличи с повече от 1,5 °C, което може да докара до нови и мъчно поправими климатични събития. Ако би трябвало да се направи нещо, то би трябвало да се направи неотложно.

Прогнозираните за 2022 година равнища на излъчванията на CO2 от изгарянето на въглища и петрол са по-високи от тези през 2021 година Интересно е, че нарастването на излъчванията от изгарянето на петрол се дължи значително на бавното възобновяване на интернационалните въздушни пътувания, които бяха мощно лимитирани по време на пандемията. Очевидно е, че тежестта върху другите консуматори на горива от нефтен генезис - морския, железопътния и автомобилния превоз - се е нараснала.

Очаква се рекордно понижаване на излъчванията на CO2 в Китай (0,9 %) и Европейски Съюз (0,85 %), само че това се губи на фона на възходящите излъчвания в Съединени американски щати (1,5 %), Индия (6 %) и 1,7 % в останалата част на света дружно. Ако излъчванията на CO2 останат непрекъснати през 2022 година (което е малко вероятно), има 50 % възможност междинната световна температура да се увеличи с 1,5 °C след девет години (остават 380 милиарда тона CO2) и с 2 °C след 30 години (остават 1230 милиарда тона CO2).

За да се реализиран нулеви излъчвания до 2050 година, е належащо понижаване на излъчванията с 1,4 милиарда тона CO2 годишно, което е сравнимо с мащаба през 2020 година Както беше казано нагоре обаче, никой няма да направи това непринудено.

Трябва да прибавим, че към половината от излъчванията на CO2 на Земята се създават от океаните и сушата. Същевременно те всмукват и съхраняват въглерод и тези " складове " непрестанно усилват размера си. Колкото повече въглероден диоксид има в атмосферата, толкоз повече той се всмуква от същите растения, които се усещат удобно в топлината и доминирането на парниковите газове. Изменението на климата обаче понижава нарастването на поглъщането на CO2 от океаните и сушата: за 10-те години наблюдения от 2012 до 2021 година нарастването на поглъщането от океаните е намаляло с 4%, а от сушата - със 17%.

Окуражаващ е фактът, че в дълготраен проект Земята като цяло е понижила излъчванията си на CO2. Така, до момента в който през 2000-те години междинното нарастване на излъчванията доближи връхната си точка от +3 % годишно, през последното десетилетие нарастването е към +0,5 % годишно.

Както беше маркирано нагоре, забележителен източник на излъчвания на CO2 (около една десета от излъчванията от изкопаеми горива) е смяната в земеползването, изключително обезлесяването. Само на Индонезия, Бразилия и Демократична република Конго се падат 58 % от международните излъчвания, дължащи се на смяна в земеползването. Не е мъчно да се разбере, че залесяването най-малко частично ще компенсира тези загуби и съгласно учените съществува огромен, необработен капацитет за това.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР