Години наред акулите са били представяни като машини за убиване

...
Години наред акулите са били представяни като машини за убиване
Коментари Харесай

Как да се оцелее при атака на акула

Години наред акулите са били представяни като машини за ликвидиране от медиите и кино промишлеността, което е основало голям боязън в съзнанието на множеството хора към този бозайник. Според специалистите, в случай че хората вземат защитни ограничения, възможностите им да бъдат нападнати от акула ще са минимални. Статистиката демонстрира, че всяка година единствено към 100 души биват нападнати от акули, като от 25 до 30 души биват убити в целия свят. От друга страна, от 30 до 100 милиона акули биват убити от хората всяка година. Истината е, че акулите са изправени пред доста по-голям риск от ликвидиране от хората, в сравнение с хората от тях.

Океаните са местообитанието и територията на този бозайник. Затова най-сигурният метод да се защищити човек от офанзива на акула, е да заобикаля тези водни басейни.

Има някои области, които са познати като води, в които се въдят доста акули. Повечето от тези плажове имат предупредителни знаци, сложени от страна на управляващите. Също по този начин някои области, известни като области, в които акулите се хранят, като устие на река или дребна вада, би трябвало да се заобикалят.

Трябва да се заобикаля влизането във водата на разсъмване или на мръкване. Акулите са по-активни в този миг и това е времето на тяхното хранене. Акулите имат неповторима конструкция на окото, която им разрешава да виждат в сумрак. Също по този начин не би трябвало да се плува в кални води или да се влиза в океана след проливен дъжд. Много постоянно управляващите дават предизвестия за биковите акули, които са по-активни в кални води.

Друга защитна мярка, която би трябвало да се предприеме е да се заобикаля носенето на блестящи бижута или ярки, цветни облекла, защото те могат да привлекат вниманието на акулата. Акулите виждат контраста доста добре и затова ярките цветове облекла и отразяващите се от слънцето бижута наподобяват на акулите перки на риба.

Най-безопасният метод да се плува във водата е с по-голяма група хора. Акулите е по-малко евентуално да атакуван група от хора.

Друга доста значима мярка е да не се влиза във водата, в случай че човек има отворена рана. Акулата може да надуши и една капка кръв в един милион елементи морска вода. Щом я открият, те я следват, до момента в който не намерят източника й.

 Как да се оцелее при офанзива на акула

Друго предписание също е да не се плува измежду пасажи риба, защото те биха могли да бъдат дневната храна на акулата.

В случай, че човек е във водата и види плуваща в близост акула, първата и най-логична стъпка е да се опита да се измъкне от водата бързо и безшумно. Въпреки това, в случай че акулата е наоколо и по всяка възможност към този момент е усетила наличието, в случай че във водата са група хора, те би трябвало да се съберат дружно и да се престорят, че са нещо огромно. Това може да изплаши акулата, защото в хранителната верига размерът и експанзията имат значение.

В случай, че се сбъдне най-големият призрачен сън и човек бъде атакуван от акула, той би трябвало да се бори с всички сили. Много хора са оживели по този метод. Акулите са чувствителни към очите, муцуната, носа и хрилете, тъй че е належащо човек да се цели в тези зони, като рита и удря с цялата си мощ. Дори в случай че бъде ухапан от акулата, би трябвало да продължи да се бие. Това може да я накара да се откаже.

Въпреки, че е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, най-важният фактор за оцеляване при офанзива на акула е човек да остане спокоен.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР