Годината, в която МВР се похвали със спад в битовата

...
Годината, в която МВР се похвали със спад в битовата
Коментари Харесай

Властта прави опит да се вкорени чрез репресивен апарат от тимуровски команди

Годината, в която Министерство на вътрешните работи се похвали със спад в битовата престъпност, властта прави съществени опити да разшири репресивния си уред, ангажирайки обществеността с присъщи на държавната машина действия.

Случаят с частните охранители и урбанизираните територии, който стремително беше пратен на Конституционния съд от президента и основния прокурор, е само един детайл от необятния обсег на ръководещите, с който се прави опит за преврат в системата на сигурността. Преди това бяха прокламираните хрумвания за връщане на казармата, последваха промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, с които бяха дадени полицейски пълномощия на неквалифицирани цивилни чиновници, мина се през обновената тактика за национална сигурност, в която гражданският оборот беше зает с опазването на сигурността и се завърши с авангардното предложение общините да си назначават униформени с разширени пълномощия, в това число и да задържат жители.

Нека създадем едно обикновено събиране. Министерство на вътрешните работи има упоритостта да назначи 770 души по трудови правни отношения. Заради неспособността на управлението на министерството да компенсира дефицита на униформени беше дадена опцията новата група от " цивилни " чиновници да разполагат с необятен кръг правомощия - задържане на лица, вписване на сигнали и тъжби, връчване на призовки и известия и придобиване на информация от очевидни източници за подготвяни или към този момент осъществени правонарушения. Законът остави необятно отворена вратата тези лица, които не могат да покрият условията на ЗМВР за униформени чиновници, да могат да заместват служители на реда и чиновници на пожарната. Нещо повече - властта разчита на цивилни с изключение на за справяне с проблемите с битовата престъпност, само че и за защитата на европресдедателството. 

Очевидно обаче това не е задоволително, с цел да се реализира концепцията за служител на реда във всяко село , както е записано в управленските цели, и Народното събрание скоростно одобри Закона за частната охранителна активност (ЗЧОД). В него освен въвеждането на защита на урбанизирани територии е проблем. Там е записано също, че частните охранители ще бъдат третирани като длъжностни лица , взаимодействащи си с органите на реда. Те, както и в този момент, също имат пълномощия да правят " цивилен арести ". По данни на Индустриален клъстер " Сигурност ", заетите в частния охраняем бизнес са близо 90 000 души

Да прибавим и следващата група " тимуровци " - тези, които общините си желаеха от Народното събрание. Тази група наемници ще имат пълномощия по запазване на публичния ред, а даже и по организацията на придвижването по пътищата. Те ще имат и пълномощията да задържат жители, в случай че открият нарушение на публичния ред, като ще могат да привикват свои съграждани " по неотложност ". Броят на тази нова група чиновници към всичките 265 общини в страната не може да бъде избран, само че сигурно би надвишил  1000 .

А в този момент прибавете и пълномощията на чиновници от НСО, военна полиция, военнослужещи и ДАНС да правят арести при изключителни обстановки, то " командата на Тимур " в най-лошият сюжет може да набъбне до шестцифрено число. 

В тези сметки не е включен административният уред, който беше впрегнат в опитите за потъпкване на контрола над специфичните разследващи средства с офанзивата на ДАНС и прокуратурата над Националното бюро за надзор на СРС, с желанията на Министерство на вътрешните работи да заобиколи закона, като " въоръжи " служителите на реда си с камери на ревера, криминализирането на чисто стопански връзки, приравнявайки чиновниците в частните компании към длъжностни лица и естествено - новосъздаденият противоречив антикорупционен орган. 

Все по-очевидно става, че цитираните законови промени не са резултат само от некомпетентността на законодателя, а и от равномерен и еволюционен опит за " вкореняване " на властта през задния вход. Подобно разширение на репресивния уред и пълномощията му, настройвайки жителите едни против други, от ден на ден връща практики от годините на тоталитаризма, когато параноята на властта беше по-голяма от самата власт. Това демонстрира единствено едно - днешните ръководещи по никакъв метод не са успели да надмогнат бремето на предишното, в което, немалка част от тях, са били формирани като персони. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР