Годината на отложените проблеми. Така може да се определи накратко

...
Коментари Харесай

К10: Най-добрите банки на 2020 г.

Годината на отсрочените проблеми. Така може да се дефинира в резюме банковата 2020 година Ударът на пандемията върху кредитополучателите - и жители, и компании, беше леко притъпен от разнообразни държавни ограничения, компенсиращи стопяващите им се приходи. Така месеците на наложително затваряне за доста бизнеси, плачевният туристически сезон и нарасналата безработица не създадоха висока приливна вълна от неприятни заеми.

За това спомогна и кредитният мораториум, който разреши на засегнатите от рецесията краткотрайно да не вършат вноски по заемите си, без банките да би трябвало автоматизирано да ги слагат в рубрика " Необслужвани ". Първоначално за до 6, а след това и за до 9 месеца компании и жители можеха да разсрочат отговорностите си и по този начин в пика на мораториума 9 милиарда лева, или 15% от кредитните портфейли на банките, бяха краткотрайно " замразени ".

През 2021 година тези апарати за изкуствено дишане поетапно ще се изключват и същинските вреди от рецесията ще стартират да проличават. Банковият бранш има подготвеност за това - още през предходната година започнаха да се начисляват стремително хранителни запаси за бъдещи загуби, които свиха облагата на половина. Те са на база влошените макроикономически упования, заложени в моделите на банките, а не на действително регистрирани неприятни заеми, само че по този начин към този момент някаква част от трупащия се към момента незабележим риск е покрита. По наставление на Българска народна банка също по този начин втора поредна година не се разпределят дивиденти, което сумарно прибавя над 2 милиарда лева капитал - той също при потребност ще послужи да се всмукват загуби.

Така наподобява едрата картина на бранша. Тазгодишната десета поредна ранглиста на " Капитал " на най-хубавите банки в страната обаче дава и някои дребни линии. Без огромни разбърквания в общия проект данните обрисуват другите тактики и вкус за риск. Свръхликвидността и ниските лихви не престават да пораждат нападателна конкуренция в бранша и банкерите са принудени да балансират сред желанието за опазване и увеличение на пазарния дял и заплахата експанзията да е за сметка на риск мениджмънта. Видимо някои не престават да залагат на агресия и настоящо да демонстрират по-добра доходност, до момента в който при други тактиката очевидно е по-консервативна, което им дава предимство в индикаторите за непоклатимост.

За това кой е верният път правилен отговор няма. Методологията на К10 се стреми да бонифицира банките, залагащи на добър микс сред непоклатимост и доходност. А и двете са неразривно свързани, доколкото в българската банкова система главният източник на капитал е насъбраната облага. Все отново по-ранното и отмерено провизиране сигурно внася резистентност, като по този начин понижава риска от внезапни обезценки и загуби, а също и от струпване на проблеми, чието изчистване от балансите да тежи дълго на резултатите, както се случи след предходната рецесия с доста институции.
Фотограф: Надежда Чипева
Устойчиво на върха
К10 - Най-добрите банки в България Най-добрите банки в България К10 е годишната ранглиста на Капитал, която подрежда най-хубавите банки в България. Изданието включва данни и разбори на банките по следните индикатори:➤ Стабилност и риск: Когато облаците се сгъстяват➤ Ефективност и доходност: Кризисно преполовяване➤ Устойчивост и динамичност: Променящата се картина
Традиционно К10 не предлага динамични разбърквания и даже в турбулентната 2020 година тази резистентност на върха се резервира. Топ 3 банките в общата ранглиста - Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Пощенска банка, резервират позициите си. Най-голям напредък от две места отбелязва ОББ, която се изкачва до четвърта позиция. Сред десетката има и други дребни рокади, само че като цяло елитната група е устойчива. В нея има едно-единствено ново попълнение - ЦКБ, която измества Д банк от десетата позиция. Така като цяло се резервира и наклонността челото на класацията да е доминирано от банките, част от интернационалните групи, които всички са в топ 10.
Автор: Капитал
За Уникредит Булбанк това е трета поредна година като номер 1 в K10. През предходната година тя резервира и водачеството си на пазара, макар че след сливането на ДСК и Експресбанк битката за върха е много по-оспорвана.

Лидерът за 2018 година Уникредит Булбанк резервира позицията си на върха, където е била в пет от деветте издания на К10 до момента. Това се случва, при все това комбинирано ДСК и Експресбанк я изместват от първото място по активи в страната, само че поради елиминации след сливането смяна няма. Уникредит Булбанк задържа и обичайното си лидерско място в подкласацията " Стабилност и риск ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР