Година след ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на

...
Година след ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на
Коментари Харесай

Година след ареста: Кога ще обвинят Бойко Борисов и Горанов за рекета над Черепа?

Година след ареста на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, на пиарката му Севдалина Арнаудова и на някогашния финансов министър Владислав Горанов обвинявания по това дело не са повдигнати. Това оповестиха пред Mediapool от Софийската градска прокуратура. Производството е за изнудване на хазартния необут Васил Божков, който твърди, че е плащал милиони, с цел да работи лотарийният му бизнес.

По делото са осъществени някои дейности, само че разпит на Божков не е извършен. Причината е неналичието на отговор от управляващите в Дубай, където обитава Божков.

Незаконен ли е карцерът

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани за 24 часа от Министерство на вътрешните работи предишния март, когато на власт беше държавното управление на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха стимулирани със сигнал за изнудване на Божков. Тримата бяха освободени след приключване на полицейската мярка, а прокуратурата не изиска удължение на ареста. Впоследствие съдът разгласи за нелегално задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Министерство на вътрешните работи употребява особена процедура, с цел да ги арестува – задържане в изискванията на необходимост. Спешността бе оправдана с разпит на тогавашния министър председател Кирил Петков, който в показанията си твърдеше, че имало заплаха да се укрият доказателства.

Тези причини обаче не бяха признати от съда. През предишното лято задържането на Борисов бе дефинитивно оповестено за нелегално. В решението си съдиите записаха, че в заповедта за арест не са били разказани обстоятелства, а само номер на следствие и текст от Наказателния кодекс. В същия дух бяха и решенията във връзка с Горанов и Арнаудова.

Не ме занимавай

Още през цялото време на това произвеждане прокуратурата показва отвращение да се занимава с него. Държавното обвиняване съобщи, че всички следствени дейности са били опорочени, тъй като са осъществени от проверяващ служител на реда. Към момента на твърдяното закононарушение обаче Борисов и Горанов са били министри, т.е. производството е трябвало да се води от следовател. Затова прокуратурата съобщи, че всички дейности би трябвало да бъдат повторени, с цел да са процесуално годни.

Към днешна дата част от тях са осъществени отначало, само че не при всички е това е допустимо. Например направените преди година изземвания няма по какъв начин да бъдат повторени. Затова са били разпитани в допълнение поемните лица, участвали тогава.

Реклама

Щом е за Магнитски, ще кажем

През миналата година прокуратурата не е давала информация за това дело. Разследващите се сетиха за него едвам през февруари тази година, откакто Горанов бе глобен от Съединени американски щати за корупция по световния закон „ Магнитски “.

Очевидно финансовото министерство на Съединени американски щати е намерило задоволително доказателства за тезата на Божков, че е плащал 20% от облагата на „ Национална лотария “ към ръководещата „ shaika “, с цел да получи данъчно изключение за бизнеса си.

Вече три години прокуратурата на практика отхвърля да проверява тези изказвания на някогашния
хазартен необут.

След известието, че финансовият министър на някогашния министър председател Бойко Борисов е глобен от Съединени американски щати за корупция, от държавното обвиняване обявиха, че изказвания по отношение на негови дейности се проверяват. Резултат обаче няма.

Пак неотдавна се разбра и че е изпратена молба за правна помощ за разпит на Божков. Документите са предадени едвам през април 2022 година, въпреки неговите изказвания за корупционна скица в
хазарта да са обществено известни още от май 2020 година

Към 1 март 2023 година отговор от Обединените арабски емирства не е постъпвал, съгласно отговорите на прокуратурата до Mediapool.

Не може просто да се обадим по Viber

Разпитът на Божков посредством видеконференция не може да се случи толкоз елементарно, обясниха от прокуратурата. Според Наказателно-процесуален кодекс това може да се случи, единствено в случай че и законодателството на другата страна го разрешава. Освен това цялата процедура би трябвало да бъде документирана и протоколирана в наличие на длъжностни лица и от двете страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР