Глобалният пакт на ООН за миграцията беше одобрен официално днес

...
Глобалният пакт на ООН за миграцията беше одобрен официално днес
Коментари Харесай

Над 150 страни одобриха глобалния пакт за миграцията

Глобалният пакт на Организация на обединените нации за миграцията беше утвърден публично през днешния ден на междуправителствената конференция в Маракеш, Мароко, с присъединяване на към 150 страни, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани " да не се поддаваме на страха, нито на подправените информации " за миграцията. В тирада при откриването на дебатите той порица множеството неистини за документа, провокирал рецензиите на националистите и на поддръжниците на затварянето на границите.

Споразумението цели да ускори интернационалното съдействие за " сигурна, постоянна и законна " миграция. Предстои то да бъде утвърдено от Общото заседание на Организация на обединените нации на 19 декември.

Очакваше се конференцията в Маракеш да бъде чисто фиктивен стадий в този развой, само че поради пристрастеностите, които провокира пактът, петнайсетина страни оповестиха, че се отдръпват или замразяват своето решение, отбелязва Франс прес.

Близо 160 от 193-те страни членки на Организация на обединените нации участват в Маракеш. Стотина са показани на ниво държавни или държавни ръководители или министри. Сред тях е и немският канцлер Ангела Меркел. Официален лист на участниците няма.

Глобалният пакт за миграцията е необвързващ. Той съдържа правила - отбрана на правата на индивида, на децата, признание на националния суверенитет - и излиза с оферти в помощ на страните, които се сблъскват с миграцията. Те включват продан на опит и информация, както и консолидиране на мигрантите. Пактът не разрешава случайното задържане на мигранти и позволява арестите единствено в краен случай, показва Франс прес.

Защитниците на правата на индивида считат текста за непълен, изключително във връзка с достъпа на мигрантите до филантропична помощ и съществени услуги. Според съперниците обаче пактът предизвиква неконтролираните миграционни потоци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР