Маймуни падат мъртви от дърветата, съобщи Асошиейтед прес. Причината е

...
Маймуни падат мъртви от дърветата, съобщи Асошиейтед прес. Причината е
Коментари Харесай

Маймуни падат мъртви от дърветата в Мексико СНИМКА

Маймуни падат мъртви от дърветата, заяви " Асошиейтед прес ". Причината е гореща вълна в Мексико.

„ Те дойдоха в сериозно положение, с дехидратация и тресчица “, сподели доктор Серхио Валенсуела. „ Бяха изцяло безпомощни, това беше топлинен удар “, добави той.

Жестоката гореща вълна в Мексико е обвързвана със гибелта на минимум 26 души от март насам. Във вторник на към една трета от територията на страната температурата доближи 45 градуса по Целзий.

В град Теколутия, щата Табаско, мъртвите маймуни са видяни в петък, когато локалният непринуден противопожарен и избавителен отряд се появява с пет от животните в каросерията на камион. 

Маймуните ревачи са мускулести и могат да доближат височина от 90 см, а опашките им са също толкоз дълги. Някои мъжки екземпляри тежат повече от 13,5 кг и могат да живеят до 20 години. Те са снабдени с огромни челюсти и застрашителен набор от зъби. Но най-много са известни с лъвския си плач, който не подхожда на размерите им.

„ Те се възвръщат, нападателни са, още веднъж хапят “, споделя ветеринарят, като пояснява, че това е здравословен знак.

Monkeys are dropping dead from trees in Mexico as a brutal heat wave is linked to " mass deaths "
— CBS Mornings (@CBSMornings)

Повечето нямат подобен шанс. Биологът Хилберто Посо преброи към 138 от животните, които са мъртви или умират на земята под дърветата. Измирането е почнало към 5 май и е достигнало своя връх през уикенда.

„ Падаха от дърветата като круши “, сподели биологът Хилберто Посо. „ Бяха в положение на тежка дехидратация и умираха в границите на няколко минути “, сподели той.

Посо изяснява смъртните случаи със „ синергията “ на няколко фактора, измежду които високите температури, сушата, горските пожари и изсичането на горите, които лишават маймуните от вода, сянка и плодовете, с които се хранят, като отбелязва, че към момента не може да се изключи съществуването на патоген, болест или различен фактор.

За жителите на горещия, мочурлив и затрупан с джунгли щат Табаско ревачите са скъп, емблематичен тип - локалните хора споделят, че маймуните им демонстрират какъв брой е часът, като вият на зазоряване и на здрачаване.

В понеделник федералното държавно управление със забавяне призна за казуса, като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че е научил за него от обществените медии. Той поздрави доктор Валенсуела за напъните му и съобщи, че държавното управление ще се стреми да поддържа работата му.

Лопес Обрадор признава, че казусът с горещината е огромен – тук-там в страната температурата доближи 47 градуса по Целзий. 

За маймуните ревачи това е въпрос на живот и гибел. „ Те са стражеви тип “, споделя Хилберто Посо, имайки поради резултата на канарчето в мината, при който един тип може да каже доста за екосистемата. „ Тяхната крах ни предизвестява за това, което се случва с изменението на климата “, уверен е биологът.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР