Глобалните регулатори настояват за криптовалутите да важат най-строгите правила за ...

Глобалният банков регулатор настоява за най-строгите капиталови правила за криптовалутите/>


Глобалните регулатори настояват за криптовалутите да важат най-строгите правила за банков капитал, като считат, че изискванията за притежаване на биткойни и подобни токени трябва да бъдат много по-високи от тези за обикновените акции и облигации. Според Базелския комитет за банков надзор, банките, изложени на риск от променливите цени на криптовалути, трябва да се изправят пред по-строги капиталови изисквания, за да отразят по-високите рискове, съобщава Financial Times.

Базелският комитет публикува доклад с предложения за въвеждане на капиталови изисквания към банките спрямо бързо развиващия се пазар на криптовалутите в момент, когато политиците по света също засилват плановете си за регулиране. До септември трябва да приключат консултациите по предложенията.

Институцията признава, че докато участието на банките в зараждащата се криптоиндустрия е ограничено, "растежът на криптоактивите и свързаните с тях услуги има потенциал да доведе до опасения във връзка с финансовата стабилност и да увеличи рисковете, пред които са изправени банките".
Рисковете
Сред посочените рискове освен пазарния, влизат измами, хакерски атаки, пране на пари и финансиране на тероризъм. Някои активи, като акциите, биха се вписали във вече съществуващи модифицирани правила относно минимални капиталови изисквания за банките. Други, като биткойн, ще се сблъскат с нов "консервативен" пруденциален режим, препоръчва той.

Stablecoins - криптовалути, обвързани с традиционни активи като валути - също ще отговарят на изискванията на съществуващите правила, ако са били напълно покрити с резерви по всяко време, казват от комитета. Банките ще трябва да следят, че това е "ефективно по всяко време", добави комитетът.

Всички други криптоактиви, включително биткойн и ethereum, ще са част от новия по-строг режим. Базелският комитет предложи рисково тегло от 1250%, в съответствие с най-строгите стандарти за експозициите на банките към по-рискови активи.

Източник: capital.bg