Глобалните регулатори настояват за криптовалутите да важат най-строгите правила за

...
Коментари Харесай

Глобалният банков регулатор настоява за най-строгите капиталови правила за криптовалутите

Глобалните регулатори упорстват за криптовалутите да важат най-строгите правила за банков капитал, като смятат, че условията за владение на биткойни и сходни токени би трябвало да бъдат доста по-високи от тези за елементарните акции и облигации. Според Базелския комитет за банков контрол, банките, изложени на риск от променливите цени на криптовалути, би трябвало да се изправят пред по-строги финансови условия, с цел да отразят по-високите опасности, оповестява Financial Times.

Базелският комитет разгласява отчет с оферти за въвеждане на финансови условия към банките по отношение на бързо развиващия се пазар на криптовалутите в миг, когато политиците по света също ускоряват проектите си за контролиране. До септември би трябвало да приключат консултациите по предложенията.

Институцията признава, че до момента в който присъединяване на банките в зараждащата се криптоиндустрия е лимитирано, " растежът на криптоактивите и обвързваните с тях услуги има капацитет да докара до опасения по отношение на финансовата непоклатимост и да усили рисковете, пред които са изправени банките ".
Рисковете
Сред посочените опасности с изключение на пазарния, влизат измами, хакерски офанзиви, пране на пари и финансиране на тероризъм. Някои активи, като акциите, биха се вписали във към този момент съществуващи модифицирани правила по отношение на минимални финансови условия за банките. Други, като биткойн, ще се сблъскат с нов " закостенял " пруденциален режим, предлага той.

Stablecoins - криптовалути, обвързани с обичайни активи като валути - също ще дават отговор на условията на съществуващите правила, в случай че са били изцяло покрити с запаси когато и да е, споделят от комитета. Банките ще би трябвало да наблюдават, че това е " дейно когато и да е ", добави комитетът.

Всички други криптоактиви, в това число биткойн и ethereum, ще са част от новия по-строг режим. Базелският комитет предложи рисково тегло от 1250%, в сходство с най-строгите стандарти за експозициите на банките към по-рискови активи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР