Глобалните доставки на персонални компютри (PC) са намалели с 29%

...
Глобалните доставки на персонални компютри (PC) са намалели с 29%
Коментари Харесай

Сривът в продажбите на компютри се задълбочава

Глобалните доставки на лични компютри (PC) са намалели с 29% през първото тримесечие на 2023 година заради слабото търсене, прекомерно доста ресурси и влошаващ се макроикономически климат. От софтуерните колоси Apple понася най-големия удар, оповестява Reuters, базирайки се на данни от компания за пазарни изследвания IDC.

В отчета на Международната корпорация за данни (IDC) се показва, че световните доставки на компютри са паднали до 56.9 милиона броя през първото тримесечие на тази година от 80.2 милиона в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Подобен спад на годишна база се наблюдаваше и през последното тримесечие на 2022 година, като тогава възлизаше на 28.1%.

От петте най-големи компании за лични компютри, оценени в отчета, доставките на Apple през първото тримесечие означават максимален спад от 40.5% по отношение на същия интервал на 2022 година На второ място се подрежда Dell Technologies с 31% понижение. Lenovo Group, Asustek Computer и HP също са изправени пред спад в доставките.

През февруари Apple заяви, че продажбите на нейните компютри Mac, които процъфтяваха по време на пандемията, са намалели с 29% на годишна база до 7.7 милиарда $ през последното тримесечие.

Предварителните резултати сочат, че ерата на огромното търсене най-вероятно няма да се върне. Обемът на доставки през първото тримесечие на 2023 година е с 59.2 млн. единици по-нисък от този през същия интервал на 2019 година, както и с цели 60.6 млн. по-нисък от 2018 година

Застоят в растежа и търсенето ще дадат опция на фирмите по веригата на доставки да вършат промени, защото доста заводи стартират да изследват индустриални благоприятни условия отвън Китай. “

Притесненията по отношение на забавянето на огромните стопански системи остават, а неотдавнашните разтърсвания в банковия бранш изострят терзанията, че неконтролируемата инфлация и строгата парична политика биха попречили на растежа и финансовите вложения.

Ако стопанската система има възходяща наклонност до 2024 година, чакаме забележителен растеж на пазара, защото потребителите се стремят да се обновят, учебните заведения се стремят да заменят износените Chromebook, а компаниите минават към Windows 11 “, сподели Лин Хуанг, вицепрезидент по проучванията в IDC.

„ Ако рецесията на основните пазари се проточи през идната година, възобновяване може да се окаже постепенно. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР