Глобалната средна цена на морската вятърна енергия ще се понижи

...
Глобалната средна цена на морската вятърна енергия ще се понижи
Коментари Харесай

Офшорната вятърна енергия има капацитет да покрие световното търсене на електричество

Глобалната междинна цена на морската вятърна сила ще се намали с 40% до 2030 година
Офшорната вятърна сила има потенциал да покрие международното търсене на електричество. Това сочи отчет на Международната организация по енергетика, представен от Financial Times. Според него спадащите цени на този тип сила ще я направи конкурентна на изкопаемите горива през идващото десетилетие, като световната й междинна цена ще се намали с 40% до 2030 година

Международната организация по енергетика съпоставя това с двете основни трендове на миналото десетилетие – добива на на ниска цена шистов газ и растежа на слънчевата сила. Докладът твърди, че " офшорната вятърна сила има капацитета да се причисли към шистовия газ и слънчевите фотоволтаици във връзка с внезапното понижаване на разноските ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Намаляване на парниковите излъчвания

Това се случва във време, в което от ден на ден страни, измежду които Франция и Англия, поемат курс към орязване на парниковите излъчвания до чиста нула до 2050 година А тази цел ще изисква големи вложения точно във възобновимата сила.

Въпреки че офшорната вятърна сила съставлява едвам 0.3% от световните енергийни доставки, съгласно Международната организация по енергетика до 2040 година тя може да бъде най-големият източник на сила в Европа, като годишните нови съоръжения на уреди ще се усилят двойно през идващите пет години и петорно до 2030 година

В момента по-голямата част от международното произвеждане на офшорна вятърна сила е в Европа, само че в последно време Китай записва скок във вятърните съоръжения. Миналата година страната е въвела в употреба максимален потенциал от вятърни паркове всяка друга страна по света.

Нагоре, нагоре

Общите вложения в офшорна вятърна сила ще бъдат 840 милиарда $ през идващите две десетилетия, предвижда Международната организация по енергетика. Но ще се наложат основни вложения в електрически мрежи, с цел да се посрещне растежът на производството. " Без съответното разгръщане на мрежите, съществува риск голямо количество офшорна вятърна сила да остане неизползвана ", твърди отчетът.

Според него офшорната вятърна сила има техническият капацитет да обезпечава 36 000 терават часа сила на година, което е 50% повече от цялото международно енергийно ползване през днешния ден. Като се включат плаващите турбини и турбините по-навътре в морето, това число се повишава доста и офшорната вятърна сила има капацитета да задоволи 11 пъти международното търсене на електричество до 2040 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР