Глобалната модна индустрия ще трябва да устои на инфлацията през

...
Глобалната модна индустрия ще трябва да устои на инфлацията през
Коментари Харесай

Модната индустрия ще си проправя път в лабиринт от предизвикателства

Глобалната фешън промишленост ще би трябвало да устои на инфлацията през 2023 година и в същото време да открие благоприятни условия в поредност от променливи – изменящите се усети на клиенти, модели, канали, цифрови маркетингови тактики и индустриални подходи.

След 18-те месеца на постоянен напредък (началото на 2021 година доникъде на 2022 г.), стилната промишленост още веднъж е изправена пред провокации. Хиперинфлацията и депресивните настроения на клиентите доведоха до намаляващи темпове на напредък през втората половина на 2022 година McKinsey чака, че забавянето евентуално ще продължи и през идната година.

Много играчи в промишлеността обаче са в по-силна позиция, в сравнение с бяха преди година. Модната промишленост реализира 21% нарастване на приходите през 2020-2021 година, а маржовете на EBITA се удвоиха с 6 пр.п. до 12,3%.

Консултантите чакат, че първокласният бранш ще надмине останалата част от промишлеността, защото богатите купувачи не престават да пътуват и харчат и по този метод остават по-изолирани от резултатите на хиперинфлацията.

 

Модните прогнози на McKinsey сочат, че първокласният бранш се чака да нарасне сред 5 и 10% следващата година, воден от мощния подтик на китайския пазар (очакван растеж сред 9 и 14%) и в Съединените щати (прогнозата сочи 5-10% ръст).

Европа е подложена на мощен напън от валутните курсове и възходящата енергийна рецесия, които евентуално ще доведат до непретенциозен растеж на продажбите в първокласния бранш (прогнозирано е да набъбнат сред 3 и 8 на сто).

Модният пазар, като се изключи първокласния бранш, ще се бори да реализира забележителен напредък през 2023 година Анализът на McKinsey планува относително муден растеж на продажбите сред –2 и +3 на 100, поради свиването на европейския пазар, където очертаващият се спад е сред 1 и 4 на 100.

На другия полюс са Китай и Съединените щати – двата пазара ще се показват по-добре, надлежно с растеж сред 2-7% и сред 1-6%. Тази прогноза отразява инфлацията и е съобразена с котировките на локалната валута, което значи, че действителното влияние върху бранша може да бъде по-негативно, в сравнение с допускат числата.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР