Глобална украинска организация протестира срещу номинациите на хитовата продукция Топ

...
Глобална украинска организация протестира срещу номинациите на хитовата продукция Топ
Коментари Харесай

Украинци протестират срещу номинациите на „Топ Гън: Маверик“

Глобална украинска организация стачкува против номинациите на хитовата продукция " Топ Гън: Маверик " за няколко награди " Оскар ", в това число за най-хубав филм, заяви Los Angeles Times. Опасенията на деятелите са свързани с хипотетични финансови връзки с руски олигарх. 

Макар да регистрира „ дългогодишната поддръжка за Украйна “ от страна на Американската академия за кинематографично изкуство и просвета, Световният конгрес на украинците изпрати писмо до президента й Джанет Янг и управителния й съвет. В него неправителствената организация категорично упорства да отхвърлят филми, финансирани от " съветски олигарси " или други фигури с роля в " геноцидната война на Русия против Украйна ", както и да преразгледат допустимостта за присъединяване в тазгодишните награди " Оскар " на " Топ Гън: Маверик " с Том Круз в основната роля. 

Базираната в Торонто организация е учредена през 1967 година и представлява украинските общности по света. Писмото й идва два месеца откакто в. " Лос Анджелис таймс " заяви за дело за нарушение на контракта, заведено от Брадли Фишър, някогашен президент на компанията New Republic Pictures. В желае се твърди, че основаният в Монако съветски милиардер Дмитрий Риболовлев е изиграл значима роля във финансирането на " Топ Гън: Маверик ", продълженията на " Мисията невъзможна " и редица други огромни продукции на Paramount Pictures като " безмълвен сътрудник " в New Republic Pictures.

През 2020 година основаната в Лос Анджелис New Republic Pictures подписва договорка за над 200 милиона $ с Paramount за финансиране на до една четвърт от бюджетите на 10 кино лентата - в подмяна на дял от всички облаги или загуби от тях.

Риболовлев и негови представители не са открити за коментар.

" Световният конгрес на украинците показва сериозната си угриженост по отношение на въздействието на Русия върху холивудската кино промишленост, по-конкретно по отношение на номинацията на " Топ Гън: Маверик " за шест оценки на 95-ите награди " Оскар ", се споделя в писмото на организацията, която приканва Американската киноакадемия да проверява съветското въздействие в Холивуд. То е подписано от президента й Пол Грод.

„ Финансирането на „ Топ Гън: Маверик “ от Риболовлев не беше обществено оповестено и има основателна причина да се счита, че присъединяване му може да е довело до цензура от страна на Кремъл “, показва Грод. За разлика от истинския филм, в „ Топ Гън: Маверик “ не се прави директна или косвена отпратка към Русия. Това надали е съвпадане, разяснява той.

Уилям Браудър, финансист и гневен критик на корупцията в Русия, също сложи под въпрос номинациите за „ Топ Гън: Маверик “ за „ Оскар “. „ Правителството на Съединени американски щати прави всичко допустимо, с цел да ограничи съветското въздействие в политическия развой, банковата система и другаде. Холивуд е едно от местата, които имат по-голямо въздействие от всичко друго, и популяризирането и промоцирането за академична премия на финансиран от Русия филм наподобява опонира на всичко останало в политическата сфера “, акцентира в изявление той.

През октомври Риболовлев беше включен в листата на глобените съветски предприемачи и техните фамилии и съдружници, публикуван от украинския президент Володимир Зеленски. Той обаче не е измежду повече от дузина съветски олигарси и техните фамилии, глобени от Съединени американски щати. Бизнесменът, чието чисто положение Bloomberg прави оценка на 10,1 милиарда $, е натрупал положението си в компанията Uralkali, най-големият съветски производител на калиеви торове, през 90-те. През 2010-11 година той продаде каузи си в Uralkali и друга компания за торове за 7 милиарда $. Минният магнат има голямо портфолио от недвижими парцели, яхти и дял в Bank of Cyprus. Той е мажоритарен притежател на професионалния футболен клуб „ Монако “. Един от най-изявените колекционери на изкуство в света, Риболовлев притежава произведения на Пикасо, Матис, Марк Ротко и други

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР