Гледачите на небето в цяла Америка обърнаха лицата си нагоре

...
Гледачите на небето в цяла Америка обърнаха лицата си нагоре
Коментари Харесай

Наблюдатели на небето гледат затъмнението на „Огнения пръстен“ над Западното полукълбо

Гледачите на небето в цяла Америка обърнаха лицата си нагоре в събота за рядко небесно събитие: пръстеновидно слънчево затъмнение.

Тълпа от хора, носещи защитни очила, се събраха в Албакърки, Ню Мексико, един от многото в западните Съединени щати, наблюдаващи по какъв начин Луната минава сред Слънцето и Земята в най-отдалечената си точка от нашата планета.

Тъй като е по този начин далечен, той не покриваше изцяло Слънцето, създавайки резултат на „ огнен пръстен “, който провокира възгласи от тълпата в Албакърки.

„ Величествено е. Възхитени сме “, сподели един фен в Албакърки, Шанън Козад.

В рамките единствено на няколко часа най-забележителният „ път на пръстеновидността “ пресичаше шепа огромни градове, в това число Юджийн, Орегон и Сан Антонио, Тексас, с частични етапи на затъмнение, продължаващи час или два преди и след.

„ Това е нещо като черна дупка “, сподели Мубарак Сокунби, разчувствуван осемгодишен, който беше на фестивал с балон с парещ въздух в Албакърки със фамилията си. „ Луната покрива слънцето и по-късно има пръстен към него. “

На всяко обещано място затъмнението ще бъде очевидно сред 30 секунди и пет минути – само че хората бяха призовани да вземат защитни ограничения и да употребяват очила за гледане на слънце, и в никакъв случай елементарни слънчеви очила, с цел да запазят зрението си.

„ НЕ гледайте Слънцето през обектив на фотоапарат, телескоп, бинокъл или каквото и да е друго оптично устройство, до момента в който носите очила за затъмнение или употребявате ръчен безоблачен фен - съсредоточените слънчеви лъчи ще изгори през филтъра и ще аргументи съществени пострадвания на очите ", сподели НАСА.

Затъмнението преминаваше в Мексико и Централна Америка, по-късно в Южна Америка през Колумбия и Северна Бразилия, преди да приключи при залез слънце в Атлантическия океан.

Звучащи ракети

Събитието служи и като рокля подготовка преди цялостно затъмнение, планувано за април 2024 година

И двете затъмнения ще бъдат „ безусловно спиращи дъха за науката “, сподели Мадхулика Гухатхакурта, академик по стратегия за хелиофизика.

Слънчевите затъмнения имат видим резултат върху горните пластове на атмосферата, като йоносферата, която е цялостна със заредени частици и виновен за отразяването и пречупването на радиовълните.

„ Въпреки че атмосферните резултати от слънчевите затъмнения са изследвани повече от 50 години, остават доста въпроси без отговор “, сподели Гухатакурта.

Пълно затъмнение се случи през 2017 година в Съединените щати страни. След цялостното затъмнение през идващия април няма да има друго до 2044 година, до момента в който идващото пръстеновидно затъмнение ще бъде през 2046 година

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР