Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя ограничаване на съкратеното съдебно следствие

...
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя ограничаване на съкратеното съдебно следствие
Коментари Харесай

Цацаров и министър Кирилов в разнобой за съкратеното съдебно следствие


Главният прокурор Сотир Цацаров поддържа ограничение на съкратеното правосъдно разследване при тежка телесна щета и съзнателно ликвидиране и счита, че смяната би трябвало да се одобри. Обвинител №1 разгласи позицията си по време на дебатите в парламентарната правна комисия за проблема с бързия съд, който води и до по-леки присъди.

В момента импортираните планове в Народното събрание за законови промени са четири. Българска социалистическа партия, “Обединени патриоти” и “Воля” желаят да отпадне опцията за бърз съд при направени признания, в случай че е осъществено тежко ликвидиране или е породена тежка телесна щета. От ГЕРБ оферират съкратеното произвеждане да остане, само че съдът да не бъде длъжен да понижи присъдата, както е в този момент. Тяхното предложение е наказването да може да се понижава с 1/5, а не с 1/3.

„ Трябва да избираме сред провеждането на съкратеното правосъдно разследване или това, което носи възприятието на правдивост. Трябва да предпочетем по-високата полезност - възприятието на справедливостта”, сподели Цацаров. Той акцентира, че методът да не се ползва съкратеното правосъдно разследване при умишлени убийства и тежки телесни повреди е коренен, само че прокуратурата го поддържа.

Законопроектът, препоръчан от ГЕРБ, обаче бе подсилен от правосъдния министър Данаил Кирилов. “Не бива със законодателно решение да се лишава опцията подсъдимият да прави самопризнания и да улесни правосъдния развой. Никой не може да забрани на подсъдимото лице да си признае. Сега съдът възприема признанието като смекчаващо виновността събитие. Няма правна спънка правосъдното разследване да бъде кратко, а най-после съдът да каже, че това не е задоволително да се понижи присъдата на дееца”, впусна се в разсъждения Кирилов.

По-рано през днешния ден 15 882 подписа бяха импортирани от протестиращи родственици на жертви на тежки закононарушения в деловодството на Народното събрание. Те упорстват за промени в Наказателния кодекс, с които наказаните за тежки закононарушения да не могат да понижават присъдата си посредством договорка с прокуратурата.

"Ние сме тук, с цел да желаяме смяна в закона за доживотните присъди без право на подмяна, без право на съглашение и желая от свое име и от името на хората, които са с мен и които ме поддържат от цяла България и българи в чужбина да се хванем всички партии за ръце, да не се разделяме на бели, червени, жълти и зелени, а просто да бъдем като майки, татковци, баби и дядовци и да изградим този закон един път вечно. Да няма последващо дете, да няма последващо ликвидиране, да няма последващи убийци, които са на независимост ", съобщи в Народното събрание Милка Георгиева, която е баба на убитата свиреп в село Сотиря Кристин.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР