Главният прокурор продължава линията по самоотбрана заради внесеното искане на

...
Главният прокурор продължава линията по самоотбрана заради внесеното искане на
Коментари Харесай

Седем неверни твърдения, с които Гешев защитава оставането си на поста |

Главният прокурор продължава линията по самозащита поради импортираното искане на правосъдния министър във Висшия правосъден съвет за предварителното му премахване от служба. Част от обществено защитаваните тези на Иван Гешев са погрешни и това се удостоверява от настоящите закони или от информация, събрана по формален ред посредством Закона за достъп до социална информация. Адв. Диана Драгиева от програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет заключи най-ярките несъгласия.

В обществения си облик Иван Гешев се пробва да борави с тематиката за човешките права. Така той обвързва заемания от него върховен пост и опцията той да бъде отхвърлен предварително с заплаха за върховенството на закона и човешките права. Като организация, работеща в отбрана на човешките права от 1992 година, ние от БХК подсещаме, че не съществува човешко право по несменяемост на съответна държавна служба. Фриволното боравене с терминология, която наподобява е непозната за основния прокурор, я обезценява.

Ето някои от погрешните изказвания, които основният прокурор употребява в своя отбрана.

1 . Иван Гешев: В България има над 95% неоправдателни присъди от всички случаи. Това изказване не дава отговор на истината.

По-голямата част от преписките и досъдебните производства в прокуратурата се приключват или остават висящи и не влизат в никакъв случай в съда. През 2020 година прокуратурата следи 198 103 досъдебни производства, в резултат на които е внесла в съда едвам 15 246 обвинителни акта (7,7% от всички досъдебни производства). През същата година съдът е постановил 5542 неоправдателни присъди (т.е. малко над 36% от импортираните обвинения) и е одобрил 8 417 съглашения.

Коректното отчитане активността на прокуратурата е отговорност на основния прокурор, който еднолично управлява организацията на осведомителната ѝ активност. В годишните отчети за активността ѝ, представяни от Иван Гешев, не са дефинирани употребяваните понятия и методология при добиване на данните.

2. Иван Гешев: прокуратурата под мое управление е оптимално открита, по невиждан метод. Това изказване не дава отговор на истината.

Под управлението на Гешев прокуратурата не дава никаква информация за годишно плащаните милиони левове за компенсации за противозаконни обвинявания и некачествени следствия. Към началото на 2022 година висящите каузи против прокуратурата за компенсации по ЗОДОВ са над 1000. Само по заявки на БХК и медии отводите за даване на информация от началото на мандата на Гешев са десетки, като съвсем всички обжалвани в съда са анулирани като незаконосъобразни. Само за разноските по правосъдните каузи, формирани по отводите да даде информация по разнообразни тематики на БХК, прокуратурата е наказана да заплати над 4600 лева

3. Иван Гешев: прокуратурата не е структурно и организационно централизирана и строго йерархична институция, основният прокурор не управлява наблюдаващите прокурори. Това изказване не дава отговор на истината.

Съгласно Закона за правосъдната власт основният прокурор управлява прокуратурата, всеки административен началник е зависещ на основния прокурор, а всеки прокурор се управлява от административния началник на прокуратурата, в която работи; основният прокурор управлява контролната активност в институцията.

4. Иван Гешев: пълномощието на основния прокурор „ методическо управление на всички прокурори “ е нереално пълномощие, съпоставимо с тълкувателните решения на висшите съдилища. Това изказване не дава отговор на истината.

Актовете по методическо управление на основния прокурор са еднолични и напълно съответни, пазят се в загадка, наложителни са за всички прокурори. Чрез тях основният прокурор управлява прокурорите по въпроси, за които самичък реши.

5. Иван Гешев: не прокуратурата, а Министерство на вътрешните работи разкрива закононарушенията. Това изказване не дава отговор на истината.

Прокуратурата разкрива закононарушения дружно с Министерство на вътрешните работи, ДАНС или Агенция „ Митници ”. Ролята на прокурора за откриване на закононарушение е решаваща, той е „ стопанин “ в досъдебната фаза на процеса.

6. Със закриването на профилираната прокуратура ще бъдат освободени замразените към 3 милиарда лв. от КПКОНПИ – вследствие на уведомленията на профилираната прокуратура. Това изказване не дава отговор на истината.

В прокуратурата не се води публична статистика за запорираното имущество по досъдебните производства, в това число на профилираната прокуратура, и затова не е ясно какъв размер замразени активи ще бъдат наранени от закриването на профилираните прокуратури. Последното не води до унищожаване на типа закононарушение от Наказателния кодекс. Дори да се реализира оправдателна присъда, това не е спънка имуществото да бъде отнето.

7. Иван Гешев: знае се на всички, че Хемус се проверява от проверяващи служители на реда в Министерство на вътрешните работи, в един миг се споделя, че този случай е сплескан, не знаем какво се случва с него. Това значи, че някой министър не знае какво се случва в личното му министерство. Това изказване е заблуждаващо.

Съгласно Закона за Министерство на вътрешните работи активността по следствие на закононарушения се реализира от проверяващи служители на реда, като горестоящ началник, в това число министър, няма право да им дава инструкции и по какъвто и да е различен метод да се намесва в следствието. За сметка на това писмените инструкции на прокурора по следствието са наложителни за проверяващите служители на реда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР