Главният прокурор получи Голямата национална награда за магистрати за 2022

...
Главният прокурор получи Голямата национална награда за магистрати за 2022
Коментари Харесай

Гешев: Да се обединим в интерес на хората, народът очаква справедливост

Главният прокурор получи Голямата национална премия за магистрати за 2022 година - „ Страхливият умира всеки ден, смелият – единствено един път “ в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. „ Всички ние - изпълнителната, правосъдната и законодателната власт, можем да се обединим в полза на народа и да работим дружно. Хората с право са обезверени, народът е отчаян. Дължим им повече “. Това съобщи основният прокурор на Република България Иван Гешев при приемането на Голямата национална премия за магистрати за 2022 година - „ Страхливият умира всеки ден, смелият – единствено един път “ в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе.

Главният прокурор благодари за премията и акцентира, че тя е „ за всички прокурори и следователи, с които работихме в последните 3 години, откогато съм основен прокурор, макар невиждания политическия напън. Резултатът - 95% неоправдателни присъди на годишна база е неповторим в европейски мащаб. Наградата е и за сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, от митниците, от службите за сигурност, тъй като резултатите, които описах, не е допустимо да се реализиран без взаимоотношение с тях “, добави Иван Гешев.

Отличието на името на италианския магистрат Джовани Фалконе основният прокурор получи за неговата ангажираност и самодейност за решаването на редица проблеми, свързани със отбраната на жителите и тяхната сигурност. В мнение до Народното събрание прокуратурата се разгласи срещу законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите, в който се оферираше легализирането на преработката на промишлен коноп в България. Наградата е и за непрекъснатите старания на прокуратурата, която от години упорства за промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, свързани с противодействието на тежки транспортни закононарушения, в това число за лишаване в интерес на страната на коли на водачи, използвали опиати и алкохол.

При награждаването му Иван Гешев съобщи, че се надява отчаянието на хората, с които се е срещнал през вчерашния ден (близки и родственици на жертви в катастрофи) да бъде чуто, тъй като „ е време за промени, които доста бързо могат да дадат резултат “. Той даде образец с Австрия, където автомобил се лишава и продава на търг при избрана превишена скорост, даже водачът да не е използвал алкохол или опиати.

„ Има ограничения, които българската страна дължи на жителите си. Сигурен съм, че всички дружно, единни, ще реализираме резултата, който народът чака – правдивост “, акцентира Иван Гешев.

Иван Гешев е отличен с премията „ Джовани Фалконе “ за трети път. Първите две той получи през 2017 година и 2019 година за действителен принос в ограничение разпространяването и използването на опиати, корупцията, тероризма, проституцията, детската порнография и други, и поддръжката на дела в интерес на обществото за образуване на хуманни модели на държание у подрастващото потомство.

На тазгодишната гала в памет на Джовани Фалконе премия получи и заместник-главният прокурор при ВКП Красимира Филипова. Тя бе отличена с плакет за проявен висок професионализъм и аргументираната отбрана на експертните оферти на Прокуратура на Република България за промени в Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс.

За образцово осъществяване на служебните отговорности и високи резултати в работата си по разнообразни случаи с висока социална значителност бяха номинирани и 14 административни ръководители на прокуратури и прокурори и следователи от цялата страна.

На церемонията бяха присъдени и две интернационалните награди. За битката им против наркомафията и наркотероризма и присъединяване им в интервенции, при които са хванати тонове опиати на стойност милиарди евро, бяха отличени министърът на правораздаването на Белгия Винсент Ван Кикенборен и федералният прокурор на Белгия Фредерих Ван Льо Наградите бяха получени от първия секретар на посолството на Белгия в България господин Жереми Кирийон.

Преди церемонията пред публицисти в Благоевград, основният прокурор Иван Гешев дефинира като сериозен триумф разкритата, взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи, група за разпространяване на опиати. Гешев акцентира, че „ 200 000 дози марихуана не са попаднали в нашите деца или в водачи, които да провокират нещастия по пътищата “.

Конкурсът в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе бе основан през 2009 година от Oбщина Благоевград, по концепция на Общински съвет по наркотични субстанции, със съдействието на Посолството на Република Италия в България. Той е подсилен от проф. Мария Фалконе и фондация „ Джовани Фалконе “. С провеждането му Община Благоевград си слага за цел да подкрепи напъните на магистратите и служителите на реда, да пазят публичните ползи и престижа на специалността си, да спомагат за ограничение на корупцията, въздействието на проведената престъпност, закононарушенията против деца посредством интернет, както и за понижаване на престъпните прояви на локално и на национално равнище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР