Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специален прокурор, който

...
Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специален прокурор, който
Коментари Харесай

Специален прокурор ще разследва намирането на засекретени документи в офиси на Байдън

Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд назначи специфичен прокурор, който да поеме следствието на евентуалната корист с държавни документи, открити в жилището на президента Джо Байдън в Делауеър и някогашния му частен офис във Вашингтон. Бившият почитан чиновник на министерството на правораздаването Робърт Хър ще поеме случая, като той беше назначен на поста си по време на мандата на някогашния президент Доналд Тръмп.

Специалният прокурор е акредитиран " да проверява дали някое физическо или юридическо лице е нарушило закона по отношение на този въпрос ", сподели Гарланд в обществено изказване, което направи във връзка назначението в Министерството на правораздаването.

Гарланд съобщи, че този ход е необходим, тъй като " невероятните условия " към намирането на засекретените документи го изискват. " Това предопределение акцентира пред обществеността уговорката на отдела както за самостоятелност, по този начин и за отчетност по изключително чувствителни въпроси и за взимане на решения, несъмнено ръководени единствено от обстоятелствата и закона ", сподели Гарланд, представен от BBC.
Реклама
Първата част от документите бяха открити на 2 ноември в офисите на мозъчния концерн Penn Biden Center, който Байдън основава след края на мандата си като вицепрезидент. Гарланд също по този начин съобщи, че в четвъртък заран юристите на президента са се обадили на следователите, с цел да ги уведомят за спомагателен документ, също открит в персоналния дом на президента.

Откриването на документите и въпросите по отношение на скоростта, с която Белият дом разкри съществуването им, съставлява забележителна опасност за Байдън. Президентът и демократичните му съпартийци нападнаха Тръмп за погрешно боравене с чувствителни държавни документи в имението му Мар-а-Лаго в Южна Флорида.

Байдън към този момент беше отправял рецензии към Тръмп и отношението му към формалните документи, като го разказа като " безконтролно ". Представители на Републиканската партия към този момент показаха разочарованието си от президента, като също така се оплакаха и от двойни стандарти в отношението към двамата президенти за едни и същи прегрешения.

Кевин Маккарти, ръководителят на Камарата на представителите, прикани законодателите да проверяват въпроса. " Мисля, че Конгресът би трябвало да проверява това. Сега откриваме на две разнообразни места класифицирана информация. Вече знаем и че документите са били открити преди изборите ", сподели Маккарти. " Още една неточност на администрацията на Байдън да третира закона по друг метод въз основа на политически убеждения ", добави той, представен от Financial Times.
Реклама
Ричард Заубер, юрист на Байдън, сподели в изказване, че президентът е сътрудничил на управляващите при разглеждането на въпроса и ще продължи да го прави. " Уверени сме, че един изчерпателен обзор ще покаже, че тези документи са били неправилно сложени по нехайство и президентът и неговите юристи са работили неотложно при откриването на тази неточност ", твърди той.
Свързани публикации За пръв път от век насам Камарата на представителите в Съединени американски щати остана без ръководител 4 януари 2023, 14:34 Съединени американски щати: Въпроси за водачеството 3 януари 2023, 06:13 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР