Главният прокурор Иван Гешев не просто би одобрил кандидатурата на

...
Главният прокурор Иван Гешев не просто би одобрил кандидатурата на
Коментари Харесай

„Независимият” Габровски заложи на Миглена Тачева, а бизнесът за 4,2 млн. с Мамин Ваньо от ГЕРБ?

Главният прокурор Иван Гешев не просто би одобрил кандидатурата на Миглена Тачева за правосъден министър в кабинета на „ самостоятелния “ от ГЕРБ Николай Габровски, той един път към този момент е дал своя вот за нея, както е дал своя вот преди този момент и неговият предходник и наставник Сотир Цацаров.

Всъщност, Гешев не просто е дал своя вот за Тачева. С неговия глас бе осигуремо невижданото ѝ избиране за началник на Националния институт за правораздаването без конкурс.

Следващите няколко месеца са сериозно значими за промяната на правосъдната система в България. Премахването на недосегаемостта на основния прокурор е залог за промяната на правосъдната система и отпущането на близо 8 милиарда лв. от Плана за възобновяване.

На този декор претендентът за министър председател Николай Габровски предлага за водач на този развой тъкмо Тачева, което е доказателство, че може би не е редил напълно самичък проектокабинета си, както споделя. Същото твърди и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, за който се приказва, че е в чудесни връзки с Тачева.

Но има и други забавни връзки.

През предходната година Mediapool разгласява своето следствие за конгресния бизнес, който Роза Тотева върти с Националния институт на правораздаването. Майката на регионалният координатор на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев – Мамин Ваньо печели тлъста социална поръчка за 4.2 милиона лв. по европейски план на НИП и дава отговор за настаняването на магистратите при образованията. Никак не е учадващо, че доста от семинарите в Пловдив се организират в хотел, който се стопанисва от Тотева – „ Империал “.

През зимата на 2021 година Миглена Тачева бе избрана отново за началник на НИП, като най-големият проблем бяха разпоредбите, по които това се случи. Тя получи право да мине по съкратена процедура, а на други претенденти не бе дадена опция да вземат участие.

Mediapool зададе въпроси към Тачева преди самото чуване. От тях стана ясно, че тя чака обилни персонални хонорари, тъй като към оня миг се беше писала за началник на два съществени плана по европейската стратегия „ Добро ръководство “ за над 10 милиона лв..

Реклама

Общата сума на възнагражденията за ръководителя е малко над 1% от техния размер.

Очакваните приходи за ръководителя би трябвало да са в размер над 100 хиляди лв.. Това се разбра от коефициента на предстоящото заплащане, което Тачева оповести в отговор на въпросите на Mediapool.

Отделно като шеф на НИП тя получава заплата на висш арбитър. Към момента на преизбирането си, тя към този момент беше управлявала един от завършилите европейски планове на НИП против сериозен хонорар.

През 2018 година Тачева бе обвинена в закононарушение по работа, осъществено през 2007 година, излиза наяве от разпореждане на Софийската градска прокуратура (СГП) по сигнал на Антикорупционния фонд.

Според заключението на прокурор Боряна Бецова, представено от неправителствената организация, „ може да се направи извод, че са налице данни за закононарушение по работа – по член 282 от Наказателен кодекс, осъществено от министър “.

Става въпрос за контракт, подписан от Миглена Тачева, за наемането на постройката на Административния съд-София област на столичната ул. „ Съборна “ 7, благосъстоятелност на „ Транслат “ АД. Проблемът идваше от обстоятелството, че тогавашният правосъден министър се е споразумяла с компанията за наем от 16 евро на кв. м при междинна цена от 11 на кв. м в този регион към 15 октомври 2007 година, когато е подписан договорът.

По-късно преписката бе изпратена в Специализираната прокуратура и за случая повече не се чу.

Миглена Тачева стана известна, откакто беше определена от Тройната коалиция (БСП, Национална движение „Симеон Втори" и ДПС) през юли 2007 година за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста към година и половина. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен шеф на „ Феста холдинг “ на Петя Славова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР