Главният прокурор Иван Гешев изобщо не се интересува откъде лидерът

...
Главният прокурор Иван Гешев изобщо не се интересува откъде лидерът
Коментари Харесай

ФИНАЛ: Бойко призна за еврото в чекмеджето!

Главният прокурор Иван Гешев въобще не се интересува от кое място водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е получил вътрешна информация по следствието против него за кюлчетата и пачките в чекмеджето. Това стана ясно от изявление на Гешев в предаването.

Борисов инцидентно се издаде неотдавна в изявление за bTV, че знае повече от обществено известното. Той даже се базира на основния прокурор Иван Гешев, който обаче не беше съобщавал сходна информация. „ А той (Гешев) сподели и още нещо при Полина Паунова.

Че от френската банка от съдия-следовател пристигнало, че едната банкнота не е същинска. Да съм се тормозил, че държа подправени евро в чекмеджето ли? “, сподели Борисов на въпрос дали се тормози за следствието. Така Буци за пръв път признава за пачките евро по 500 в чекмеджето, което до момента отхвърляше отривисто. Произходът на парите, обаче, остава все по този начин тайнствен, въпреки че съмненията са ясни – % от публичните поръчки за милиарди, раздадени на „ наши компании ”…

Всъщност основният прокурор сподели обаче нещо напълно друго по-рано пред „ Капитал “. „ Това, което на мен ми е известно, само че това е неофициален диалог, тъй че не мога да потвърдя дали е правилно. Ще го кажа: Това е от следствието и ми го показа импровизирано, до момента в който обсъждахме кадрови въпроси с един прокурор, само че може би не е правилно да го споделям.

Да кажем, че в случай че приказваме за тези фотоси, които могат да съставляват банкноти, са запитани съответните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка споделя, че такава банкнота не съществува “, съобщи Гешев през октомври.

На въпрос на Българска национална телевизия в този момент, от кое място Борисов знае, че запитаната банка е френска, откакто това не е казвано, Гешев отговори: „ По този въпрос би трябвало да питате Борисов, аз не съм господин Борисов тука против вас “.

На още един въпрос дали той или някой от прокуратурата е споделил на някогашния министър председател вътрешна информация, основният прокурор се измъкна с изказванието: „ Г-н Борисов съм го чувал единствено два-три пъти през последните години, и то единствено във връзка празници “. 

Реклама

Водещият зададе и трети път въпрос дали съгласно Гешев има приключване на информация – било то от него или от прокуратурата. Главният прокурор отговори: „ Не мисля, че има приключване на информация – нито от нас, нито от прокуратурата.

Че може да има теч на информация от следствието против Борисов подсказваха няколко неща. Фигурата на съдия-следовател е отличителна линия на френската наказателна система. Това значи, че подобен фактически може да се е свързал с българската прокуратура, в случай че има отговор от френска банка.

Съмненията по тази причина се допълват и от мъглявото пояснение на основния прокурор Иван Гешев по какъв начин е научил за отговора на „ една европейска банка “ – импровизирано в неофициален диалог с „ един прокурор “, което по принцип не трябвало да споделя.

Но даже и френска банка да е дала отговор, че не е отпечатвала банкнотата от фотографията, това не значи, че тя е подправена. Ако се водим от оповестените фотоси на парите в чекмеджето, ще забележим, че на една банкнота проличава ясно хоризонталният сериен номер, който стартира с буквата X и продължава с 10 числа. От Европейската централна банка изясняват на уеб страницата си, че първата писмен знак отбелязва печатницата – в тази ситуация Мюнхен, Германия.

През януари т.г. държавното обвиняване заяви, че търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, с цел да се откри дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на съответните евро банкноти. Това се случи, откакто съвсем година преди този момент прокуратурата спря следствието за кюлчетата и пачките в чекмеджето с аргумента, че не е съумяла да открие кой е създателят на фотосите от спалнята.

През юли пък прокуратурата отчасти оневини Борисов, като изпрати до евродепутатите техническа експертиза, съгласно която фотосите и видеото от държавната вила са манипулирани.

Компютърно-техническата експертиза на фотосите е открила, че „ доколкото оценените файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано “.

Експертите признават, измененията в имената и времевите характерности на файловете са прекомерно явни – допустимо е това да е, с цел да бъдат открити. Заключението на вещото лице не е безусловно, че фотосите са подправени, а че има подозрения за истинността им.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР