Главният архитект на Варна Виктор Бузев, който е на власт

...
Главният архитект на Варна Виктор Бузев, който е на власт
Коментари Харесай

Блатото „ГЕРБ“: Архитект №1 на Варна Виктор Бузев раздава златни терени в Морската градина

Главният проектант на Варна Виктор Бузев, който е на власт от втория мандат на ГЕРБ кмета Иван Портних –  вече 7 години, е издал позволение за слагане на преместваеми обекти на държавни терени във варненската Морска градина в нарушаване на законоустановената процедура. Това излиза наяве от определение на Варненския административен съд, издадено в последния ден на февруари.

В протокола от съвещанието е отразен и куриозния факт, че Бузев е избрал като съображение за разрешението си неупотребим член от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като не се е съобразил даже с неговите разпореждания.

Актът, подписан от варненския основен проектант, е за два парцела – частна държавна благосъстоятелност, върху които безплатно са сложени летен бар и шатри на разположения в Морската градина ресторант „ Хоризонт “. Според Районната прокуратура актът, подписан от Бузев, е публикуван освен по неверна, само че и незаконна процедура.

Ползваният параграф от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се отнася за слагането на преместваеми обекти и уреди на територията на морските плажове и националните курорти. В този случай разрешението за слагане на преместваеми обекти се подписва от основния проектант на общината въз основа на скица, утвърдена от министъра на туризма.

Но Бузев е нарушил даже неверно определената процедура, като не е съгласувал разрешението си с министъра на туризма, а незнайно за какво с някогашния варненски регионален шеф Стоян Пасев. Той пък е сложил автограф и щемпел без дата.

В хода на правосъдното съвещание е било оповестено и мнение на Районна прокуратура Варна, към което е приложена и извадка от формалния уебсайт на Държавен вестник за оповестяване на листата с курортите в България.

Реклама

Според тази извадка двата държавни парцела, върху които Бузев е разрешил безплатно слагане на преместваеми обекти, нямат статут на морски плаж и не са част от територията на народен курорт. По тази причина за тях не може да бъде прилаган закона за Черноморското крайбрежие.

В опит за излизане от обстановката Бузев предложил да преформулира текста на разрешението, което е издал, като още веднъж се позове на неверно определения закон за черноморското крайбрежие, само че с различен негов член. Справка с оферти нов текст от закона обаче демонстрира, че той се отнася за слагане на палатки, кемпери, каравани и беседки в стометровата зона „ А “ край морските плажове.

Според мнението на представителя на районното министерство и варненската регионална администрация без значение дали вярно използваната процедура е по реда на закона за черноморското крайбрежие или на този за устройство на територията, тя не е спазена и в двата случая и даже е в жестоко нарушаване на закона. Освен това двата държавни парцела не са предоставени за прилагане на Община Варна, както твърди Виктор Бузев, а единствено за безплатно ръководство, като в контракта е категорично посочено за какви цели.

В протокола от съвещанието е отразено и мнението, че според текстовете на Закона за устройство на територията в непознати поземлени парцели, каквито са въпросните два държавни терена, позволение за слагане на обекти се издава въз основа на категорично документално единодушие от техния притежател. В съответния случай това е страната.

Местната администрация обаче не е показала пред съда нито контракт за наем с сдружението „ Овърсийз небосвод “, притежател на едноименния ресторант, нито категорично документално единодушие от страната, като притежател на парцела за неговото безплатно даване за прилагане от частна компания.

Следващото правосъдно съвещание по делото е планувано за 25 април. До тогава експерт ще би трябвало да посочи дали двата държавни парцели, предоставени от Виктор Бузев за безплатно прилагане се намират в стометровата зона „ А “ край морския бряг или отвън нея. Бузев от своя страна ще би трябвало да показа вид на ново позволение за слагане на преместваеми обекти в терените, което съдът ще прегледа още веднъж.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР