Главният архитект на София Здравко Здравков е подготвил предложения за

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е подготвил предложения за
Коментари Харесай

С промени в закон Столична община иска да ограничи максималната височина на сградите в кварталите

Главният проектант на София Здравко Здравков е подготвил оферти за промени в Закона за закона за устройството и застраяването на столичната община, които ще слагат ограничавания за височината на постройките, според от тяхното местонахождение. Новината заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Българска национална телевизия.

Сред измененията участва предлагането в смесените многофункционални зони, в които сега няма предел на височината на новите здания, тя да се ограничи до 75 метра, колкото са най-високите съществуващи блокове в комплексите. В комплексните градски центрове концепцията е да могат да се вършат здания с височина до 125 метра. В закона са обособени и няколко зони за по-високо строителство, като тяхното местонахождение ще е обект на полемики, сподели още Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че към този момент е имала срещи с депутати и общински съветеници, в търсене на поддръжка на измененията в закона, който занапред ще се пусне за публично разискване. " Всичко е ориентирано да има вложения, а в това време градът да е спретнат. Предвиждаме застрояването да бъде лимитирано до 50% от общия организационен проект ", посочи Фандъкова.

В отговор на въпрос за гражданските митинги, против няколко емблематични градежа на " небостъргачи ", кметът сподели, че общината прави всичко допустимо да не допусне строителството на висока здания в столичния квартал " Стрелбище ", да вземем за пример. " Заложено е да бъде зелена повърхност. Съдът обаче задължи основният проектант да даде позволение за градеж. И сегашният, и предходният проектант не се съобразиха и им се постановат ежемесечни санкции ", добави Фандъкова. Тя посочи, че Столичната община не е над закона, само че в някои обстановки се търсят целесъобразни решения.

Промените в закона би трябвало да спрат и практиката ъглови парцели да се застрояват над параметрите на Общия организационен проект. " Предвижадме височината да се ограничи до 50% от височината, планувана в проекта ", сподели още кметът на София. По мотив демонтирането на паметника пред НДК, Фандъкова акцентира, че към него има доста спекулации. " Не се демонтира монумент, а остатъци от опустошен монумент. Конструкцията е мощно компрометирана. Металните елементи са ерозирали до степен, че не могат да се възстановят и нужно ново създаване. Паметникът би трябвало да се демонтира от позиция на сигурността ", добави кметън на София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР