Гласът на майката и никой друг включва мозъчните зони, които

...
Гласът на майката и никой друг включва мозъчните зони, които
Коментари Харесай

Гласът на майката активира мозъка на бебето

Гласът на майката и никой различен " включва " мозъчните зони, които дават отговор за заучаването на езика при детето. Учени от Монреалския университет и изследователския център към увиверситетската болница в града " Сент-Жюстин " стигнаха до този извод, откакто измерваха електрическата интензивност в главата на новородени 24 часа след появяването им на бял свят.

" Проучването е вълнуващо и за първи път потвърждава, че мозъкът на новороденото реагира мощно на гласа на майката. То демонстрира научно, че майчиният глас е от особено значение за бебетата ", съобщи ръководителят на изследването доктор Марис Ласонд, представена от Science Daily.

Колкото и да е необичайно, до този миг не е правено проучване на мозъчните реакции на толкоз дребни деца. " Прикачихме електроди към главите на 16 бебета, до момента в който те спяха - изясни Ласонд. - След това помолихме майките да произнесат малко " а " като във френската дума allo. После повторихме упражнението с здравната сестра, която носеше децата в лабораторията. Когато говореше майката, скенерите доста ясно демонстрираха реакции в лявото мозъчно полукълбо, изключително в центровете за обработка на езика и движенческите качества. Когато се чуваше гласът на непознатата жена, реагираше пък дясното полукълбо. То е обвързвано с различаване на гласа. "

" Майчинският " - езикът, с който майките приказват с децата си - е от дълго време приет от науката. Гласът на личната майка се разпознава по друг метод от детето. Учените взели това поради, като избрали за опита здравна сестра, която също е майка. Тя трябвало да се запознае и да поддържа връзка постоянно с майките, записани в изследването, преди те да родят. Анализ на речта потвърдил, че нейният глас и този на участничките са близки по тембър.

Въпреки това реакцията на детския организъм била недвусмислена. " Проучването ни сподели, че майката е първичният основател на езика. То допуска, че съществува невробиологична връзка сред пренаталното разбиране на езика и моторните умения, свързани с говоренето ", добави Ласонд. Това изследване може би ще изясни честите случаи на забавено езиково развиване на деца, израснали без майка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР