Германският външен министър Хайко Маас изрази възмущението си от „абсолютно

...
Германският външен министър Хайко Маас изрази възмущението си от „абсолютно
Коментари Харесай

Германия се възмути от едно „абсолютно неразбираемо решение”

Германският външен министър Хайко Маас изрази възмущението си от „ безусловно неразбираемото “ решение на Унгария да блокира изказване на Европейски Съюз, обвиняващо Пекин в репресии против демокрацията в Хонконг, написа европейската редакция на Politico, представена от организация " Фокус ".

Външните министри на Европейски Съюз не съумяха да одобряват текста, макар че дипломати обявиха, че той към този момент е бил омекотен, с цел да получи поддръжката на Унгария. Решенията на Европейски Съюз за външна политика изискват единогласие за приемане. „ Това не е първият път, когато Унгария се откъсва от единството на [ЕС], когато става въпрос за Китай “, сподели Маас пред кореспонденти след последното съвещание на Съвета по външни работи на блока в понеделник. Срещата беше втората през последните седмици, на която външните министри не съумяха да одобряват изводи по отношение на Хонконг заради опълчването на Будапеща.

„ Мисля, че всеки може да си прави заключенията самичък какви са аргументите - тъй като има положителни връзки сред Китай и Унгария “, сподели Маас, визирайки тесните стопански и дипломатически връзки сред Пекин и Будапеща, която е член на китайската бизнес и капиталова самодейност 17 + 1. „ По създание считаме, че това е безусловно неясно “, добави Маас. „ Важно е, изключително във връзка с Китай - след наложените наказания, а също и след глобите против членове на Екологичен потенциал - Европейският съюз да приказва с един глас. За страдание това е предотвратено от Унгария “.

Между двете срещи на Европейски Съюз унгарският министър председател Виктор Орбан беседва с китайския президент Си Дзинпин. Според китайското външно министерство министър-председателят е споделил, че Унгария „ придава огромно значение на връзките си с Китай “ и е „ удовлетворена, че двустранната търговия е записала позитивен растеж макар пандемията “. Си е споделил на Орбан, че Пекин „ прави оценка високо “ твърдото придържане на Будапеща към другарска политика по отношение на Китай. Ръководителят на европейската външна политика Жозеп Борел съобщи пред кореспонденти след срещата в понеделник, че желае да направи „ последни старания, с цел да реализира единогласие “ по заключенията за Хонконг. „ Решихме да дадем още една седмица работа в групите на техническо равнище, с цел да търсим решение, което 27-те държави-членки могат да одобряват “, сподели Борел. Той добави, че в случай че сходни старания не доведат до триумф, тогава „ би трябвало да заемем позиции, които не отразяват единомислието “, без да навлиза допълнително детайлности.

В проектозаключенията на Съвета, забелязани от POLITICO, се споделя, че Европейски Съюз „ остава надълбоко угрижен “ за използването на китайския Закон за националната сигурност в Хонконг. В текста се споделя, че промените в главния закон на Хонконг „ имат доста негативно влияние върху демократичната отчетност и политическия плурализъм “. Държавите от Европейски Съюз също се заричат да „ реагират съответно “, в случай че има екстериториално приложение на Закона против „ всеки жител или бизнес на Европейски Съюз “. Но формулировката е много мека по отношение на това, което може да докара до подобаващ отговор - като се загатва да вземем за пример единствено за „ разискване “ сред страните от Европейски Съюз „ използването на техните контракти за екстрадиция с Китайската национална република, когато е подходящо “. Изглежда малко евентуално даже нов план да бъде допустим за Унгария. Един посланик от Европейски Съюз съобщи, че възражението на Унгария отразява визията, че „ декларациите и заключенията не са довели до нищо друго, с изключение на до по-нататъшно утежняване на връзките с Китай “.

Говорител на унгарското посланичество в Европейски Съюз сподели, че „ няма смяна в унгарската позиция “ по сериозния за Китай текст и добави: „ Освен това въпросът не беше включен в дневния ред на [Съвета по външни работи] през днешния ден “. По време на срещата в понеделник не беше извършено разискване или приемане на текста по отношение на заключенията в Хонконг, защото още от подготвителните полемики беше ясно, че Унгария ще резервира ветото си, какъвто беше казусът в сряда на срещата на посланици на Европейски Съюз, които трябваше да се спогодят по тематиката. Маас съобщи, че е от решаващо значение Европейски Съюз да откри обща линия във връзка с Китай, както направи през март, когато утвърди наказания против четирима китайски чиновници, участващи в ръководството на интернирани лагери за стотици хиляди уйгури в региона на Синдзян. „ Ако имаме координирана тактика, тогава дейностите ни са доста по-ефективни - тогава можем да бъдем доста по-ефективни по отношение на Пекин по значимите неща като Хонконг, само че също и уйгурите в Синдзян “, сподели той. „ Това би трябвало да е допустимо. Това е в полза на Европейския съюз и правата на индивида “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР