Германският производител на обувки Birkenstock може да достигне оценка до

...
Германският производител на обувки Birkenstock може да достигне оценка до
Коментари Харесай

Обувките на Birkenstock излизат на борсата с максимална оценка от 10 млрд. долара

Германският производител на обувки Birkenstock може да доближи оценка до 10 милиарда $ при листването си на борсата, стана ясно от проспекта до вложителите. Популярната марка разгласи ценови диапазон на акциите си сред 44 и 49 $ за дебюта си на Нюйоркската фондова борса, като задачата на компанията е да набере до 1.6 милиарда $. Все още не е ясно точната дата на листването, само че би трябвало да е в околните дни или седмици.

При най-високата търсена цена пазарната капитализация на Birkenstock може да доближи 9.9 милиарда $. Историята на фамилната компания стартира още от 1774 година, когато Йоханес Биркенщок стартира да прави комфортни обувки. През 2021 година фондът за дялови вложения L Catterton, подсилен от колоса за първокласни артикули LVMH, купи мажоритарен дял в Birkenstock против 4.3 милиарда $. Братята Кристиян и Алекс Биркенщок резервираха миноритарно присъединяване.

Компанията се показва добре през последните години, като приходите й са скочили със 71% сред 2020 и 2022 година, се споделя в известието на Birkenstock. За първите девет месеца на финансовата 2023 година оборотът е нагоре с 21% до 1.12 милиарда евро. Birkenstock получи и сериозна гласност, откакто чехлите на компанията се появиха в шлагера на лятото " Барби ". През 2021 година производителят стартира градеж на нова фабрика край Берлин, който е във финалната фаза на създаване.
Реклама Пазарът в Съединени американски щати е по-привлекателен
Листването в Съединени американски щати е следващият удар за европейските пазари, които не съумяха да привлекат и друга европейска компания - Arm, чийто дебют на Nasdaq беше преди месец, а сега оценката й е 54 милиарда $. Надеждите на вложителите са, че такива високопрофилни компании ще доведат до съживяването на фондовия пазар след 18-месечен спад. Само през третото тримесечие е имало 36 първоначални пубилични предлагания в Съединени американски щати, които са набрали общо 8.6 милиарда $, с 238% повече от предходната години и горе долу на равнищата от 2019 година

" Решението на Birkenstock е следващият знак, че IPO моторът се завръща ", разгласи в собствен отчет Сузана Стрийтър от брокерската компания Hargreaves Lansdown. В същото време тя предизвестява, че волатилността към момента е налице, изключително поради обстоятелството, че интервалът на високи лихви не е отминал. Все отново до края на годината се чакат листванията на компании като Reddit и Stripe.
Свързани публикации Акциите на Arm скочиха с 25% при пазарния си дебют за оценка от 65 милиарда $ 15 септември 2023, 14:58 Компания на LVMH купи немските сандали Birkenstock 2 март 2021, 10:50 Мъже в сандали 24 юни 2016, 11:02
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР