Германският министър на икономиката Роберт Хабек отправи видеообръщение към бизнеса

...
Германският министър на икономиката Роберт Хабек отправи видеообръщение към бизнеса
Коментари Харесай

Германия призова гражданите да пестят енергия и да се запасяват с газ

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек насочи видеообръщение към бизнеса и жителите, призовавайки ги да пестят сила и да се запасят с газ. Видеото бе оповестено в Twitter.

Всеки киловатчас оказва помощ в тази обстановка, отбелязва Хабек.

Тази седмица “Газпром” понижи доставките на газ за Германия по “Северен поток” с 60% от плановия размер - от 167 млн. куб. метра до 67 млн. куб. метра. Компанията изясни това с техническото положение на компресионната станция “Портовая” в Ленинградска област.

От известието на компанията разбираме още, че в този момент се експлоатират единствено два газопомпени елемента от осем. Част от машините са недостъпна поради “несвоевременно връщане” от страна на немския тръст Siemens след ремонт. Освен това Ростехнадзор краткотрайно е забранил дейностите заради открити механически неизправности на моторите. В отговор на тези думи Siemens отвърна, че ремонтът на елементите е бил занимателен поради глобите на Канада, където се създават те и се ремонтират.

Германската енергийна компания Uniper е най-големият покупател на съветски газ в Германия. На 15 юни тя съобщи, че е получила с 25% по-малко газ от Русия, в сравнение с е написано по контракт.

Италианската компания Eni от своя страна съобщи, че доставките от “Газпром” в Италия без обяснение на аргументите са намалели с 15%. Сходна е обстановката и при френската Engie.

Словакия регистрира спад с 30%, написа Financial Times.

Информация за понижаване на доставки пристигна и от Австрия.

Намаляването на газовите доставки в Европа е обвързвано с проблем с ремонт на турбините и е разследване от глобите, съобщи прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

Няма нищо предумишлено. Това е проблем, който не е обвързван с нас, означи той.

Хабек на собствен ред отвърна, че решението на “Газпром” е “политически мотивирано”.

Ситуацията с газа се изостри в навечението на взаимното посещаване на Украйна на канцлера на Германия Олаф Щолц, премиера на Италия Марио Драги и президента на Франция Еманюел Макрон.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР