Германският канцлер Олаф Шолц изрази съжаление за липсата на положителен

...
Германският канцлер Олаф Шолц изрази съжаление за липсата на положителен
Коментари Харесай

Шолц съжалява, че няма положителен отговор от Иран на предложенията за съживяване на ядреното споразумение

Германският канцлер Олаф Шолц изрази страдание за неналичието на " позитивен отговор " от страна на Техеран на предложенията за възкръсване на нуклеарното съглашение, подписано през 2015 година, заяви Франс прес.

" Съжалявам, че Иран към момента не е дал позитивен отговор на предложенията на европейските координатори “, съобщи немският водач на взаимна конференция в Берлин с израелския министър председател Яир Лапид.

" Няма причина Иран да не одобри тези оферти. Но би трябвало да отбележим, че това не е по този начин и сигурно няма да се случи в близко бъдеще ", добави канцлерът.

Лапид, който се пробва да убеди Запада да не възобновява съглашението, е на мнение, че договарянията са напът да се провалят. Той съобщи, че подновяването на съглашението би било неточност, отбелязва Асошиейетед прес.

В взаимно изказване в събота държавните управления на Франция, Германия и Англия припомниха, че " при започване на август, след година и половина договаряния, координаторът на подписаното през 2015 година съглашение показа набор на дефинитивни текстове, които биха разрешили на Иран да извърши още веднъж отговорностите си по съглашението и на Съединените щати да се върнат към спазването му ". Но Техеран още веднъж изиска преустановяване на следствие, водено от Международната организация за атомна сила (МААЕ), което изследва следи от обогатен уран, открити в три недекларирани обекта. Ръководителят на организацията Рафаел Гроси отхвърля да го приключи.

Това искане на иранския режим породи " съществени подозрения " от страна на Берлин, Лондон и Париж дали Техеран има съществено предпочитание да възобнови нуклеарното съглашение.

Споразумението беше реализирано през 2015 година с Техеран от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (САЩ, Франция, Англия, Китай и Русия) плюс Германия. През 2018 година тогавашният президент Доналд Тръмп реши да отдръпна едностранно Вашингтон от договореностите, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР