Пожар горя в къща-паметник на културата в центъра на София

...
Пожар горя в къща-паметник на културата в центъра на София
Коментари Харесай

Нов пожар в къщата на Иван Гешов в София

Пожар пламтя в къща-паметник на културата в центъра на София - домът на Иван Гешов, министър председател на България в интервала 1911-1913 година. През годините притежателят искаше да трансформира постройката в седеметажен хотел, само че съдът отхвърли настояването. Всички издадени документи от Столична община за подсилване на паметника на културата и пространството към него са обжалвани от притежателя.

Сградата се разрушава и в нея са се настанили клошари, което съгласно съседите не е инцидентно. 

Тази заран Милена Жекова вижда димна завеса над бул. " Патриарх Евтимий ". Кълбета пушек се носят от къщата на Иван Гешов, споделя Българска национална телевизия.

" Имаме огромен проблем с тази постройка, това е втори пожар. Трети път викаме пожарна и непрестанно вътре влизат клошари и спят. От предходния пожар изгоря нагоре, няма връзка сред първия, втория етаж и таван. И в този момент към този момент и извън. И през днешния ден сутринта в 06:30 часа още веднъж виках, пристигнаха две пожарни, един час са гасили. Това е непрестанно и в един миг, не знам по кое време, в действителност ще ни възпламенят. Защото към нас на всички места има дървета ", изясни Милена Жекова, която живее до къщата на Иван Гешов.

Хората в региона са уверени, че следващият пожар не е инцидентен. Същото счита и кметът на региона, в който попада къщата.

" Аз, и всички, мисля, имаме възприятието, че тая къща просто ѝ се оказва помощ да се унищожи, макар всички санкции, които са налагани, макар всички правосъдни процедури, които са подхванати ", сподели Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец ".

" Никой не може да ми каже, че в къща, в която е спрян токът, внезапно ще лумне пожар. От какво? ", пита риторично Надя Голобарева, която живее в региона.

" Аз не мога да схвана притежателят, който и да е той, не стопанисва парцела ", съобщи Милена Жекова.

От Министерство на вътрешните работи за момента нямат данни за тенденциозен пожар.

" Но въпреки всичко това е в развой на определяне. Ако има нещо сходно, това ще бъде открито от сътрудниците ", акцентира Калин Стоянов, длъжностен министър на вътрешните работи.

Сагата с къщата е от повече от 20 години. С обстоен организационен проект от 2004 година на мястото ѝ е разрешено да се построи седеметажен хотел, в който да се резервира единствено фасадата ѝ. Години по-късно общината прави изменение на проекта, а притежателят апелира. След дълги правосъдни процедури делото е решено в интерес на Столична община от Върховния административен съд. Следва нов план за опазване на постройката и зелените площи към нея, направен от Столичната община и още веднъж притежателят апелира. Към момента няма решение на съда. Общината е налагала три пъти санкции на компанията - последната за 20 000 лв. за положението на парцела. Отново следва обжалване.

" Общината би трябвало да влезе в контакт със притежателя, с цел да го придобие, или в краен случай отчужди, с цел да го трансформира в детска градина ", означи Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец ".

" Доколкото знам, притежателят е същият, отново негова постройка монумент на културата пламтя покрай Петте кьошета. Но мисля, че тук имаме ясна злонамерена цел. И по тази причина Следствен отдел към окръжна прокуратура би трябвало да продължи с налагане на санкциите, защото постройката е монумент на културата, там юрисдикцията е споделена и с Министерството на културата ", добави той.

Бездомниците, които са се самонастанили тук, влизат в постройката през ламарина, през нея минават и пожарникарите тази заран, които срещат сериозна компликация с паркирането, поради новата организация на придвижване.

А столичани пазят загатна от хубостта на дома.

" Аз пребивавам тук от 50-а година. Тя беше в цветущо положение, до момента в който беше детска градина. И просто се разрушава от ден на ден и повече с всяко десетилетие и всеки пожар ", описа Надя Голобарева, която живее в региона.

Преди година притежателят е заявил, че е подхванал дейности за консервацията на постройката. Потърсихме компанията на адреса, на който е записана, само че не намерихме неин представител.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР