Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че смята различията между западните

...
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че смята различията между западните
Коментари Харесай

Меркел проговори в прав текст за Северен поток-2

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че счита разликите сред западните страни, в това число Съединени американски щати, по плана " Северен поток 2 " за не толкоз огромни, колкото наподобяват на пръв взор, оповестява

За първи път от доста време насам тя проговори за плана в прав текст като се опита да отговори, както на исканията на Европейския парламент и на Франция да се спре строетелството на газапровода, по този начин и на лавината от наказания на Съединени американски щати

„ Що се отнася до „ Северен поток 2 “, постоянно казвахме, че от една страна, това е стопански план, въпреки това, че има политически последствия и това играе огромна роля в трансатлантическите връзки “, сподели Меркел на конференции след виртуалното съвещание на Съвета за защита и сигурност на Германия и Франция.

Меркел напомни, че Европейски Съюз и Екологичен потенциал одобриха законодателни промени в този подтекст, а точно по този начин наречения Трети енергиен пакет. „ Имаме избрани механизми на работа, с цел да не се окажем в едностранна взаимозависимост, тъй че да не се озовем в „ рискови води. “От друга страна, от времето на Студената война, и от немска страна, само че и освен, имахме доставки, договаряния и контракти с Русия или някогашния Съветски съюз “, продължи тя.

Канцлерът подчерта и, че е обсъждала въпросите за енергийните доставки с френския президент Еманюел Макрон. Тя му обяснила, че Франция има нуклеарна сила и затова ролята на газа за нея е по-малка от тази за Германия, която сега приключва потреблението, както на нуклеарна сила, по този начин и на въглища, тъй че Германия се нуждае от газ като " временен източник " към възобновимата сила.  " Споделям казаното от канцлера. Нашият приоритет в Европа е да подсигуряваме, че енергийният преход е в сходство с нашия ангажимент за понижаване на излъчванията на CO2. В тази рамка газта е част от силата на този преход “, сподели неочаквано Макрон на конференция след съвещанието на Съвета. Само няколко дни френски министър изиска прекъсване на газопровода.

" Имаме тясна съгласуваност с госпожа канцлер по този въпрос. Въпреки всички мнения, които се виждат, нашите позиции са съгласувани. Решението беше взето. И аз съм изцяло склонен. Нашето предпочитание е да отговорим на казуса с екологичния преход и да укрепим Европейски енергиен суверенитет И ние би трябвало да работим по този дневен ред ", твърди сега Макрон.

" Що се отнася до администрацията на Байдън, несъмнено, ще влезем в договаряния с тази администрация ", разгласи в същото време Меркел. Тя подчерта, че счита американските санкции за  " не най-хубавият метод " като способ за споразумяване. " Винаги съм казвал това, тъй че може би разликите не са толкоз съществени, колкото наподобяват. Но това е спорен план, който ще бъде разискван в Европа, явно е. Но аз имам вяра, че в границите на изискванията, които показах, можем да намерим общо решение. ", добави канцлерът.

 

 

 

" Сега " напомня: 

Само преди два дни Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че газопроводът " Северен поток 2 ", който ще придвижва природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, и втората линия на " Турски поток "  подкопават трансатлантическата сигурност.

„ Северен поток 2 “ и втората тръба от „ Турски поток “ се основават за да се усили влиянието на Русия върху нашите съдружници и сътрудници и да се подкопае трансатлантическата сигурност. Съединени американски щати ще продължат да работят със съдружници и сътрудници, с цел да подсигуряват, че Европа разполага с надеждно, диверсифицирано енергийно доставяне, което не визира груповата ни сигурност “, обяви на брифинг представителят на Държавния департамент Нед Прайс.  " Ще следим дейностите за довеждане докрай или узаконяване на тръбопровода Северен поток 2 и в случай че такива дейности се осъществят, ще вземем решения по отношение на приложимостта на глобите “, сподели още той.

Само преди дни пък бе оповестено, че корабът " Фортуна " е възобновил полагането на тръбите на газопровода " Северен поток 2 " в датски води. На процедура това означаваше, че нито глобите на Съединени американски щати, нито няколкото отводи на компании, в това число гераманска, швейцарска, датска, норвежка, са съумели да спрат плана. 

Още няколко дни по-рано германското държавно управление разгласи, че приема за сведение и резолюцията на Европейския парламент, призоваваща за прекъсване на строителството на газопровода " Северен поток 2 " заради ареста на Алексей Навални. Това  заяви представителят на кабинетът Стефан Зайберт.

Депутатите от Европейския парламент одобриха резолюция по отношение на ареста на Навални, в която упорстват Европейският съюз " неотложно да попречва завършването на плана " Северен поток 2 ", както и " рационално да ускори " ограничаващите ограничения против Руската федерация по отношение на задържането му.

На процедура обаче Германия не е съгласна да спре плана на каквото и да е съображение. Независимо от мощният напън на Съединени американски щати и поредицата, в това число и действителни наказания, то плана продължава. Наскоро .

" Северен поток-2 "  е водопровод под Балтийско море на стойност 10 милиарда евро и ще удвои доставките на съветски природен газ до Германия, най-голямата стопанска система в Европа. Той от дълго време е в полезрението на Съединени американски щати, и по-специално на администрацията на към този момент някогашният американски президент Доналд Тръмп, която гневно подлагаше на критика европейските страни за тяхната енергийна взаимозависимост от Русия.

Не е ясно дали ще има някаква смяна в тази позиция на новия държавен глава Джо Байдън. Германия се надява на смекчена позиция, само че множеството наблюдаващи предвиждат, че това надали ще се случи. Припомня се, че още до момента в който беше вицепрезидент, Байдън сподели, че с тръбопроводи по дъното на Балтийско море Европа " ще стане още по-зависима " от съветското синьо гориво. Той посочи втечнения природен газ от Съединени американски щати като най-хубавата опция на съветските доставки.

" Северен поток 2 " планува полагане на две тръби с общ потенциал 55 милиарда куб. метра годишно от съветското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също по този начин ще премине през териториалните или изключителни стопански зони на Финландия, Швеция и Дания.

Проектът се извършва от компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е съветската държавна корпорация " Газпром ". Европейските сътрудници - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - финансираха половината от строителството, с до 950 милиона евро всяка.

Против " Северен поток 2 " са Украйна, която се опасява да загуби доходи от преноса на съветски газ, Съединени американски щати, които интензивно популяризират своя полутечен природен газ в Европейски Съюз, както и Полша, Латвия и Литва, които считат плана за политически
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР